Toezichthouders VS harder voor dochters big four

Bij buitenlandse vestigingen komen dubbel zoveel controlefouten voor.

Amerikaanse toezichthouders gaan strenger toezicht houden op de buitenlandse dochters van grote Amerikaanse accountantskantoren. Dit optreden is vooral ingegeven door zorgen over Chinese accountants die verbonden zijn aan kantoren van de big four. 

Zowel de Amerikaanse accountantskoepel PCAOB als de SEC, de financiële waakhond van de VS, gaan scherper letten op ondermaatse controlewerkzaamheden door accountants in andere landen. 

De aankondiging, gedaan door Erica Williams, de voorzitter van de PCAOB, volgt nadat de Chinese dochter van Deloitte een miljoenenboete had gekregen van de SEC wegens slechte controles van Chinese bedrijven die in de VS een beursnotering hebben. De PCAOB heeft in juni nieuwe regels ingevoerd over hoe de controleleider toezicht moet houden op het werk van andere accountants. De PCAOB heeft jurisdictie over controles van alle in de VS genoteerde bedrijven, ongeacht waar de auditors zijn gevestigd. Het instituut is bevoegd om accountants te corrigeren, te beboeten of zelfs te schorsen.

"Accountants weten dat we over de hele wereld inspecteren en dat we alle bedrijven die onze regels overtreden, ter verantwoording zullen roepen”, aldus de PCAOB-voorzitter. “We hebben onlangs onze regels voor andere accountants verbeterd om dat nog duidelijker te maken. Wie anderen inschakelt om te helpen bij de controles, moet hen kunnen houden aan dezelfde kwaliteitscontrolenormen die overal ter wereld vereist zijn."

Uit inspectiegegevens van PCAOB blijkt dat controles bij buitenlandse vestigingen van multinationals eerder gebreken vertoont dan controles bij de Amerikaanse vestiging. In 2020, het meest recente jaar waarvoor gegevens zijn gepubliceerd, werden tekortkomingen gevonden in 16 procent van de geïnspecteerde controles bij Amerikaanse vestigingen van multinationals. Bij vestigingen van buitenlandse vestigingen rammelde 33 procent van de controles. 

 

Gerelateerde artikelen