Toekomst mkb-accountant in het geding

Dat zegt bestuurder Guus Ham van accountantskoepel Novak op het Forum Fiscaal Dienstverleners. Hij ziet de de positie van de beroepsgroep onder druk staan.

“De markt krimpt omdat er steeds minder mkb-accountantskantoren bijkomen. Door fusies, vergrijzing en schaalvergroting vallen ook kantoren af. Daar komt bij dat onder andere complexe regelgeving ervoor zorgt dat kantoren elkaar opzoeken. Sommigen stoppen en worden dan maar administratiekantoor.” 

“De regelgeving drukt zwaar. De opleiding sluit onvoldoende aan bij de praktijk. Het imago heeft te lijden onder de schandalen bij grote kantoren en er is onvoldoende ondernemerschap om toekomstbestendig te zijn.”

“De opleiding tot accountant kent nu nog maar twee richtingen, de oude AA-richting voor de samenstellende accountant en de RA-richting voor de controlerend accountant. Dat betekent dat, voornamelijk op het gebied van zekerheidsverschaffing, een gat valt in het midden. Die werkzaamheid moeten we beter borgen in de dagelijkse praktijk en in de opleiding.” 

“Gebeurt dit niet, dan zal het verschaffen van zekerheid in de toekomst alleen iets voor grote(re) kantoren zijn, met alle gevolgen van dien. Denk alleen al aan de betaalbaarheid. Die grotere kantoren vinden het prachtig, want die kunnen op die manier hun diensten verlenen aan een grote groep mkb’ers die nu nog bij wat kleinere kantoren zit. Uiteindelijk wordt de samenstellende accountant dan niet meer dan een gewoon administratiekantoor.”

En dan dient zich een volgend probleem aan, want waarom zou je zo’n beroep nog wettelijk beschermen? “Moet je dan alleen maar die zekerheidsverschaffers, die grotere kantoren, de RA’s, betitelen als wettelijk beschermd?”

 Ham denkt dat de mkb-accountant, die ook zekerheid kan verschaffen bij allerlei stakeholders, een uitstervend ras is. Tegelijkertijd benadrukt hij dat de mkb-accountant op alle fronten een belangrijke rol speelt als gewaardeerde en vertrouwde adviseur van en voor de mkb-ondernemer. “Dat de mkb-accountants als zekerheidsverschaffer van waarde is, blijkt wel uit de NOW-controles”, zegt hij. “Dat de mkb-accountant ten opzichte van het administratiekantoor kwalitatief hoogwaardig werk levert, blijkt wel uit de derdenverklaring.”

De impact van de coronacrisis op heeft geen grote problemen opgeleverd voor de aangesloten kantoren, zegt Ham: “We schatten in dat de aangesloten kantoren de crisis zullen overleven. Ik denk zelfs dat we over 2020 nog een kleine omzetstijging mogen noteren bij heel veel kantoren.” 

Volgens Ham zou het goed zijn voor als de diverse koepelorganisaties voor accountants meer samenwerken en misschien wel fuseren. “Ik kan mij best voorstellen dat Novak, onder voorwaarden, fuseert met bijvoorbeeld Auxilium of een verdergaande samenwerking aangaat met de SRA.”

“Ik denk dat het verwarrend is voor kantoren als ze bijvoorbeeld voor het kwaliteitssysteem bij Novak komen, voor een stukje ondersteuning bij Auxilium en voor iets anders bij een van de andere organisaties. Ik denk dat kantoren veel liever met één partij zakendoen. Auxilium, Extendum en wij maken nu allemaal, apart van elkaar, een kwaliteitssysteem.

“Bij hen en bij ons zit daar een redactieteam achter. Voeg je die teams bij elkaar, dan heb je nog maar één redactieteam nodig, maar heb je wel allemaal één kwaliteitssysteem. En hoef je ook niet iedere keer zelf het wiel uit te vinden.”

“Het zou van meerwaarde zijn voor de kantoren als ze met wat minder organisaties te maken hadden. Bovendien zou het voor die organisaties beter zijn om dit op te pakken, omdat je betere dienstverlening aan je klanten of leden kunt leveren.” 

Gerelateerde artikelen