Toekomst accountancy: “Nieuwe uitdagingen, geen doemdenken!”

Vijf manieren waarop de accountant van de toekomst waarde kan toevoegen? Hinrich Slobbe komt niet aan dat aantal.

De associate professor Financial Management aan de Business School Nederland: door ontwikkelingen als met blockchain en andere fintech oplossingen zullen bedrijven verdwijnen. Controleren achteraf verandert in een check vooraf. Dat betekent dat de controlerend accountant de helft van zijn werk kwijtraakt. Geen doemdenken, maar praktijk.”

Naast the big four zal de helft van de kleinere en middelgrote kantoren het veld moeten ruimen. Niet nu of binnen een paar jaar, maar wel op langere termijn. 

Behoefte aan adviseurs
“Adviseurs, daar is behoefte aan bij ondernemers”, zegt Slobbe. “Dus meedenken bij voorgenomen overnames, aanvragen doen voor leningen, andere belangrijke financiële plannen voorbereiden en op haalbaarheid checken. Daar hangt straks de accountant aan, dergelijk werk zal een steeds grotere impact krijgen. Maar dat kan vooral voor de kleinere spelers wel eens teveel gevraagd zijn. Kennis en kunde aanleren, communicatie-kwaliteiten bevorderen, investeren in opleiding. Ik zie lang niet alle accountants in staat om dat allemaal succesvol op te pakken.”

Elektronische wallets
Met elektronische wallets is het voor bedrijven straks kwestie van ‘druk op de knop’ en de jaarrekening wordt uitgerold. Verzorgen van alleen die simpele administratie geeft geen bestaansrecht meer. “Vergelijk het met de evolutietheorie van Darwin. Zij die met hun tijd mee veranderen, die dat willen én kunnen, gaan door. En zij die achterblijven, verdwijnen uiteindelijk. Natuurlijk kan lang niet iedereen met de echt groten in accountancywereld mee. Tsja, dan praat je misschien wel over een paar duizend bedrijven die het veld zullen moeten ruimen. Echt vreemd is dat trouwens niet. Het is al jaren een bloedbad in de financiële sector. In de bankwereld verdwenen 65.000 banen. En al kent iedereen wel een werkloze bankier, toch is dat vrij geruisloos verlopen. De Nederlandse arbeidsmarkt telt 110.000 administratieve jobs. Door al die nieuwe technieken staat er veel te gebeuren.”

Predictive analytics
Erg? Slobbe vindt van niet. Het minder leuke, lees saaie, werk verdwijnt. Veel uitdagender activiteiten en kansen doemen aan de horizon op. En naar betrouwbaar advies zal behoefte zijn. Een zelfs toenemende vraag. 

“Predictive, voorspellende, analytics, daar zitten bedrijven op te wachten. Informatie van hoge kwaliteit. Want daarmee kunnen ondernemers proactieve beslissingen nemen en dus hun acties bepalen”, zegt Slobbe. Met statistische modellen patronen in historische- en transactionele data ontdekken. En daar vervolgens op participeren. De toverformule voor de toekomst. Waarmee zowel risico’s als kansen en uitdagingen kunnen worden blootgelegd.

Revolutie accountancy
Maar of die oude en vertrouwde boekhouder op de hoek van de straat daarmee het volgende decennium in kan, of hij überhaupt ziet dat een revolutie in accountancy op komst is? Slobbe: “Eerlijk gezegd betwijfel ik het. Gaat zeker niet voor iedereen op hoor, maar er zit traditioneel toch flink wat autisme in deze branche. Verandering is dan niet gemakkelijk. En met alléén die financiële verslaggeving, heel lang hét verdienmodel, verlies je de strijd. Nu gaat het om HR- en CRM-systemen. Om marketing, bedrijfskunde, klanttevredenheid. Om business model canvas.” 

Gerelateerde artikelen