Toch bewijs voor cultuurverandering accountancy

Het accountantsberoep heeft de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan cultuurverandering en niet zonder resultaten.

Dat zegt Olof Bik, onlangs benoemd tot hoogleraar gedrag en cultuur in de accountantssector op Nyenrode, in een interview met het Financieele Dagblad.

Samen met collega-hoogleraar accountancy, Jan Bouwens, deed Bik onderzoek onder 3300 accountants bij vijf van de tien grootste kantoren in Nederland. Als de resultaten worden afgezet tegen de nulmeting uit 2016 valt er cultuurverandering te bespeuren. Enkele conclusies: meer tijd voor controleopdrachten; het bestuur spreekt zich vaker uit over kwaliteit; accountants worden meer gestimuleerd om hun mening te geven; nieuwe opdrachten worden vaker geweigerd.

Dergelijke maatregelen kosten geld en doen dus pijn. Dat ze toch genomen worden, vindt Bik een heel positief signaal. Toch kan de vlag nog niet uit; er is nog veel werk aan de winkel. De accountant kan het probleem van een onjuiste jaarrekening niet in zijn eentje oplossen. Daarvoor is ook de inzet van de cliënt nodig. De kwaliteit van de jaarrekening is de verantwoordelijkheid van meerdere partijen. Maar wanneer het misgaat krijgt de accountant het voor zijn kiezen. 

Gerelateerde artikelen