Tijd voor herdefiniëren control-functie

Door toenemende complexiteit en ambiguïteit in de omgeving hebben steeds meer organisaties moeite om ‘in control’ te zijn. Ook zal control veel meer in het teken komen te staan van leren. Dit roept vragen op als: wat is ‘in control’ zijn in een dergelijke omgeving? Wat moet de finance professional van de toekomst dan kunnen en kennen? En: hoe richt je een management control systeem in dat leren, verbeteren en innoveren (in de keten) ondersteunt?
Dr. Koos Wagensveld RA – die op 4 februari is geïnstalleerd als lector Financial Control bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) – doet momenteel samen met zijn docent-onderzoekers, studenten, het werkveld en kennispartners praktijkgericht onderzoek naar de vraag hoe organisaties evenwicht kunnen aanbrengen tussen enerzijds control als dominant sturingsmotief en anderzijds innovatie, co-creatie en ontwikkeling. 
Dynamische omgeving vraagt om heroverweging controllersvak
Er spelen momenteel verschillende megatrends, zoals internationalisering, digitalisering, individualisering en duurzaamheid die allemaal grote impact hebben op dynamiek in organisaties en de control-functie. Die nieuwe dynamiek vraag om hernieuwde control-instrumenten om daarmee om te gaan, stelt Koos Wagensveld.
 “We hebben besloten niet alles weg te gooien en helemaal opnieuw te beginnen, maar om te behouden wat goed is”, aldus Wagensveld. “‘The Levers of Control’ van Simons is een prima basis en kan worden beschouwd als raamwerk voor futureproof control. In het werk van Simons gaat het om het vinden van de balans tussen beheersen en creatief innoveren. In deze tijden zal de verhouding in dit evenwicht wat verschuiven naar dat laatste, maar het basisidee is nog steeds goed. Diagnostische regelkring-systemen enerzijds en meer interactieve control-systemen anderzijds. Het gaat om het evenwicht. Om yin en yang.” 
_________________________________________________________________________________________________
Ontmoet de top in Controlling op donderdag 21 april 2016 tijdens het Jaarcongres Controlling in Spant! te Bussum. Laat u inspireren door best practices en casepresentaties over ‘De lerende controller: Controlling als kennisontsluiter’. U bent ook getuige van de uitreiking van de Controller of the Year Awards 2016. Nieuwsgierig naar het programma? Direct aanmelden? Ga nu naar JaarcongresControlling.nl.
_________________________________________________________________________________________________ 
 
Waar het gaat om het creatief innoveren doet leren zijn intrede in het controllervak. “Als basis voor het leerstuk hebben we Huber gebruikt die de relatie tussen control en leren goed heeft omschreven. Futureproof control is in wezen een control-systeem dat in staat is leren en control aan elkaar te verbinden.”
Machtsverschuiving
De controller kan nog steeds gebruik maken van diagnostische tools, maar die zijn vooral gericht op het monitoren van innovatiedoelstellingen. Daarbij zal de controller alle stakeholders moeten meenemen, stelt Wagensveld. Het management krijgt minder macht en de regelkringen moeten een reflectie zijn van wat alle stakeholders willen bereiken. Een middel dat de controller daarvoor kan inzetten is het organiseren van stakeholder dialogen. Hier heeft Wagensveld zelf als commissaris bij een woningcorporatie positieve ervaringen mee opgedaan. “We nodigen bij deze dialoogsessies allerlei stakeholders uit: wethouders, huurders, makelaars, ontwikkelaars, et cetera. We bespreken met hen waarom we in het leven zijn. Het doel is binding te krijgen met de stakeholders en zo dichtbij hun belangen te blijven staan en ze te laten meedenken over doelen en strategie. De aandeelhouder was lange tijd de belangrijkste stakeholder, maar die tijden zijn definitief voorbij.” 
Gerelateerde artikelen