Terbeschikkingstelling huisvesting aan personeel

Een exploitant van een uitzendbureau regelt verblijfplaatsen voor buitenlandse uitzendkrachten. Zij betalen hiervoor geen vergoeding. In geschil is of de voorbelasting met betrekking tot het ter beschikking stellen van deze verblijfplaatsen voor aftrek in aanmerking komt. Rechtbank Gelderland oordeelt dat dat niet het geval is.

Rechtbank Gelderland verwerpt de stelling van de exploitant dat het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA) niet van toepassing is. De door de exploitant aan haar personeel beschikbaar gestelde verblijfplaatsen vallen onder het begrip huisvesting, zoals bedoeld in artikel 1, aanhef en onder c, BUA. Er is geen reden voor toepassing van de criteria van het Fillibeck-arrest van het Hof van Justitie (HvJ; 16 oktober 1997, zaak C-258/95, ECLI:EU:C:1997:491), aldus de rechtbank. De categorie huisvesting is namelijk heel specifiek en als zodanig uitgesloten van aftrek, zonder dat hiervoor een nadere uitleg of invulling nodig is die ruimte geeft om de jurisprudentie van het Hof van Justitie toe te passen.

Het BUA is door het Hof van Justitie in overeenstemming geacht met het Europese recht met betrekking tot de btw en dus verbindend. De aftrek mag daarbij zelfs uitgesloten worden als het gaat om uitgaven die niet privé kunnen worden gebruikt en dus een strikt beroepsmatig karakter hebben. Dit betekent dat zelfs als de terbeschikkingstelling van huisvesting noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering van de exploitant, de aftrekuitsluiting in overeenstemming is met het Europese btw-recht.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen