Team van de accountant kan continuïteitsprobleem verhullen

Lijst van rode vlaggen voor accountants die alarmsignalen willen herkennen.

Wat doe je als je als accountant werkt met een team dat niet bepaald ervaren is? Dat kan een probleem geven bij het afgeven van de continuïteitsverklaring. Signaleer je als accountant dan ook nog dat het team wat al te klef is met de klant, de professioneel kritische houding ver te zoeken is, de medewerkers een beetje bang zijn voor de klantrelatie, en de werkdruk te hoog is, dan horen alle alarmbellen af te gaan. 

Deze en andere alarmsignalen heeft de NBA gebundeld in een lijst met rode vlaggen voor de accountant. Dat zijn risicofactoren voor continuïteitsproblemen. De NBA heeft na onderzoek 55 van die rode vlaggen gevonden waar accountants voor moeten waken. Ze zijn gebundeld in een lijst voor accountant die de alarmsignalen voor continuïteitsvraagstukken niet helemaal helder hebben.

De NBA heeft de rode vlaggen gerangschikt in vijf thema’s: business en bedrijfsopvang, jaarstukken, financiering, cliënt en team. Die zijn weer verdeeld in vijftien subthema’s, zoals bedrijfsvoering, administratievoering, financieringsconventantenm houding van het management en zwakheden van de interne governance. Variabele winstbelasting, bovenmatig optimisme, weinig cijfers beschikbaar uit de periode van na de balansdatum, een CEO die bevriend is met het audit comité zijn voorbeelden van de rode vlaggen die de NBA heeft getraceerd. Bij elke rode vlag presenteert de NBA de beschikbare regelgeving die van toepassing is voor accountants. De lijst met rode vlaggen is beschikbaar op de website van de NBA.
 

Gerelateerde artikelen