Taiwan weert KPMG-medewerkers uit China

Chinese accountants worden gezien als het verlengstuk van Peking.

Taiwan heeft aanvragen voor immigratie afgewezen van medewerkers van KPMG die in Hong Kong wonen. Die ontvluchten de voormalige stadsstaat nadat de Chinese overheid de touwtjes steeds strakker aanhaalt na de onderdrukking van demonstraties voor democratie in 2019. 

Het weren van KPMG’ers betreft een veiligheidsvraagstuk volgens Taiwan. Meerdere inwoners van Hong Kong die naar Taiwan wilde vluchten, zijn afgewezen omdat ze werkten voor financiële instellingen met Chinese investeerders op het vasteland. Daaronder dus ook medewerkers van KPMG in China. 

In Taiwan geldt KPMG China als een organisatie die voornamelijk “Chinese mensen op het vasteland diende” en wordt gezien als een "sterke Chinese vasteland-component". Ook mensen van andere Chinese bedrijven die uitwijken naar Taiwan wordt soms de toegang geweigerd uit overwegingen van veiligheid, zoals voormalige medewerkers van staatsbanken en sommige telecombedrijven.

Het aantal Hong Kongers dat in Taiwan mag verblijven of zich er permanent mag vestigen, is in 2020 met bijna 70 procent gestegen tot 12.389. Het aantal vergunningen steeg naar een ander historisch hoogtepunt van 12.858 in 2021.
 

Gerelateerde artikelen