Support op Windows Server 2003 stopt

Nog een maand te gaan en dan stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows Server 2003/R2. Na 14 juli 2015 is er vanuit Microsoft geen technische ondersteuning meer voor de 2003/R2-versie van Windows Server en geeft het bedrijf ook geen (security-)updates en patches meer vrij. Dat maakt systemen kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf.

De reguliere support voor Windows Server 2003 stopte al in juli 2010. Sindsdien is er sprake van extended support waarbij de ondersteuning beperkter van aard is. Klanten hebben zich de afgelopen vijf jaar kunnen voorbereiden op het definitief stoppen van de support per 14 juli 2015. 

Uit recent onderzoek van Computer Profile blijkt dat Windows Server 2003 – elf jaar na de releasedatum – nog in gebruik is bij 12,1 procent van de Nederlandse bedrijven met vijftig of meer werknemers. Zij doen er goed aan hun Windows Server 2003-systemen zo snel mogelijk te migreren naar een modern en ondersteund platform.

´Klanten die Windows Server 2003 nog gebruiken, moeten zich realiseren dat hun systemen binnenkort geen security-updates meer krijgen´, zegt Jeffrey Vermeulen van Microsoft Nederland. ´Om beveiligingsrisico’s te beperken, is het raadzaam om deze systemen na 14 juli te scheiden van de rest van de infrastructuur en in ieder geval los te koppelen van het internet. In de tussentijd is het zaak te starten met een migratie naar een nieuw toekomstbestendig platform, zoals Windows Server 2012 of Microsoft Azure. Een gecertificeerde Microsoft-partner kan daarbij helpen. Doordat bedrijven steeds afhankelijker worden van veilige en betrouwbare software, adviseren wij klanten om serieus werk te maken van Software Lifecycle Management.´

Gerelateerde artikelen