Subsidieregeling praktijkleren ook mogelijk voor zzp’ers

Het was tot op heden niet mogelijk voor zzp’ers om subsidie te krijgen als zij een leerwerkplaats aanboden. Door een voorstel van minister Bussemaker van OC&W komt daar verandering in.

De minister gaat er voor zorgen dat zzp’ers erkend worden als leerbedrijf en zo mbo-leerlingen kunnen aannemen. Vooral voor kleinere beroepen in de ambacht of zorg is dit een welkome wijziging. Dat geldt ook voor de creatieve sector.

Een bijkomend voordeel van deze verruiming is dat als zzp’ers worden erkend als leerbedrijf, zij straks ook kunnen profiteren van de voordelen van de Subsidieregeling praktijkleren. Tenminste, als het om een leerling gaat die een beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgt. Want voor bol-leerlingen (beroepsopleidende leerweg) is de subsidie niet beschikbaar. Biedt een zzp’er een leerwerkplek aan, en geeft hij of zij de stagiair over een tijdspad van 40 weken minstens 610 uur begeleiding, dan komt de organisatie in aanmerking voor een subsidie van maximaal 2700 euro. Daarbij geldt wel dat de leerling naast de praktijkervaring wel minstens 200 onderwijsuren heeft bij een onderwijsinstelling.

• Kamerbrief over beroepspraktijkvorming (bpv) in het mbo

 

(PNO Consultants)

Gerelateerde artikelen