Streep door de dividendbelasting naar Zuid-Afrika

Een Zuid-Afrikaanse vennootschap moet volgens de rechtbank Zeeland-West-Brabant een half miljoen aan dividendbelasting terugkrijgen. De rechtbank heeft geoordeeld dat een juiste verdragstoepassing tot deze conclusie leidt.

Dit meldt PwC, die het Zuid-Afrikaanse bedrijf bijstond in de procedure. De in Zuid-Afrika gevestigde vennootschap houdt alle aandelen in een in Nederland gevestigde BV. Deze BV heeft aan haar aandeelhouder in 2013 een dividend ter beschikking gesteld, waarop 5% bronbelasting is ingehouden (het standaardverdragstarief voor deelnemingsdividenden). Na advies van PwC heeft belanghebbende deze belasting teruggevraagd.

De rechtbank deelt de visie van PwC dat de meestbegunstigingsbepaling in het belastingverdrag tussen Nederland en Zuid-Afrika meebrengt dat de dividendbelasting aan belanghebbende moet worden teruggegeven. Dit is het geval zolang onder het latere belastingverdrag Zweden-Zuid-Afrika voor deelnemingen van meer dan 10% geen dividendbelasting is verschuldigd. Sinds 18 maart 2012 is dat het geval.

De conclusie is dat zolang Zuid-Afrika nog verdragen heeft die in 0% dividendbelasting voorzien, er volgens de rechtbank op kwalificerende dividenduitkeringen (>10% aandeelhouderschap) vanuit Nederland naar Zuid-Afrika geen dividendbelasting is verschuldigd.

• ECLI:NL:RBZWB:2015:7027

Gerelateerde artikelen