Straks hogere boetes voor Britse Big Four

Big Four-kantoren in het Verenigd Koninkrijk kunnen straks bij ernstige tekortkomingen in de controles boetes opgelegd krijgen van meer dan 10 miljoen pond.

De Britse toezichthouder op accountants FRC verzwaart de straffen voor grote accountantsorganisaties die fouten maken in het controlewerk, meldt het Financieele Dagblad. Het nieuwe sanctieregime – waar ook niet-financiële sancties onder vallen – gaat op 1 juni 2018 in. De grote accountantsfirma's in het Verenigd Koninkrijk liggen al enige tijd onder vuur voor hun rol in de ondergang van de Britse bouwgigant Carillion.

De aankondiging van het strengere sanctieregime volgt een paar weken nadat FRC-voorzitter Stephen Hadrill opriep tot een onderzoek naar radicale hervormingen in de sector. Zo pleit hij naar een onderzoek naar 'audit only'. In dit model nemen accountantsorganisaties afscheid van de adviseurs en voeren alleen nog controles uit. Hadrill hoopt hiermee de macht van de Big Four op de controlemarkt voor beursfondsen te breken.

Gerelateerde artikelen