Strafrechtelijke onderzoeken naar belastingfraude creditcardhouders

De FIOD heeft de afgelopen weken vijf panden doorzocht in drie strafrechtelijke onderzoeken naar witwassen en belastingfraude. De verdenking is dat de drie verdachten in de drie onderzoeken zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen van in het buitenland – buiten zicht van de fiscus - gestald vermogen. De verdachten hebben gebruik gemaakt van een betaalkaart die gekoppeld is aan een buitenlandse bankrekening.

De uitgaven die verdachten met deze kaart hebben gedaan zijn vermoedelijk niet te verklaren uit het inkomen of het vermogen dat zij hebben opgegeven bij de Belastingdienst. Er is in totaal voor meer dan 1.000.000 euro beslag gelegd op onroerend goed, bankrekeningen, luxegoederen en contant geld.

Doorzoekingen

De FIOD doorzocht gisteren de woning en een loods van een markthandelaar uit Tilburg. De man kwam als verdachte in beeld in een onderzoek naar transacties die met de buitenlandse betaalkaart zijn gedaan bij verschillende casino’s in Nederland. Van 2009 tot 2011 zijn grote bedragen opgenomen of besteed met de kaart. Het vermoeden is dat de verdachte tonnen aan eigen vermogen bezit, terwijl dat vermogen niet is opgegeven aan de Belastingdienst. Hij heeft vermoedelijk circa 1.000.000 euro witgewassen. Het vermogen lijkt niet uit legale inkomsten van de verdachte te verklaren. De FIOD heeft beslag gelegd op een woning, sieraden, een auto, tienduizenden euro’s aan contant geld en tegoeden op bankrekeningen. Ook is tijdens de doorzoeking een vuurwapen aangetroffen.

Eind juli doorzocht de FIOD drie woningen in Groningen, Oldenzaal en Enschede in een onderzoek naar een beroepsgokker. Hij wordt verdacht van het opzettelijke doen van onjuiste belastingaangiften, witwassen en fraude met kansspelbelasting. Het gaat om enkele tonnen. De verdachte heeft met een betaalkaart van een buitenlandse bank contant geld opgenomen. Er is beslag gelegd op Nederlandse, Duitse en Britse bankrekeningen, een woning en diverse luxegoederen, zoals horloges.

Begin augustus doorzocht de FIOD de woning van een autohandelaar uit Zandvoort. Door deze verdachte werden door middel van een buitenlandse creditcard aan tienduizenden euro’s cash opgenomen. De verdenking is dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van tienduizenden euro’s. Er is beslag gelegd op contant geld.

Debet- en creditcards

De drie strafrechtelijke onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket. De onderzoeken zijn gestart naar aanleiding van een analyse van de Belastingdienst van gegevens van betalingen die belastingplichtigen in Nederland doen met buitenlandse betaalkaarten. Daarbij wordt gekeken of de kaarten zijn gekoppeld aan vermogen in het buitenland waarover vermoedelijk geen belasting wordt betaald.

De Belastingdienst werkt binnen het project samen met de FIOD en het Openbaar Ministerie. Zo kan het verbergen van inkomsten en vermogen in het buitenland niet alleen leiden tot aanslagen en boetes van de Belastingdienst, maar ook tot strafrechtelijk onderzoek. De samenwerking heeft inmiddels geleid tot meerdere lopende onderzoeken van de FIOD en het Openbaar Ministerie naar witwassen en belastingfraude. De Belastingdienst betrekt komende periode meer kaarthouders in haar toezicht. De verwachting is dat dit tot meer belastingaanslagen en boetes gaat leiden en mogelijk ook tot strafrechtelijke onderzoeken.

Gerelateerde artikelen