Stop wettelijke controle van gesanctioneerde bedrijven

Accountants klem tussen naleven van sancties en het het publiek belang.

Accountants moeten volgens de regels de wettelijke controle staken van gesanctioneerde organisaties. Maar die maatregel kan strijdig zijn met het publieke belang. Accountantsorganisatie NBA overlegt met het ministerie van Financiën hoe om te gaan met dit dilemma.

Het publieke belang van betrouwbare rapportages roept vragen op over wat te doen met lopende wettelijke controles bij gesanctioneerde ondernemingen en ondernemingen waarin gesanctioneerde personen een controlerend belang hebben.

De NBA wijst erop dat eventuele vermoedens van fraude of overtreding van wet- en regelgeving die de accountant constateert kunnen worden meegenomen in de uiteindelijke verklaring bij de jaarrekening. Schort in zulke gevallen de wettelijke controle op, zo adviseert de NBA. Dit in afwachting van een duidelijke uitspraak van het ministerie van Financiën.

Zodra nader uitsluitsel is verkregen van de overheid zal de NBA een zogenaamde ‘Alert’ publiceren om controlerend accountants en accountants werkzaam in organisaties te voorzien van instructies en begeleiding. De inhoud zal betrekking hebben op de gevolgen van het sanctiebeleid voor de dienstverlening van accountants, de toepassing van ethische beroepsprincipes, de impact op de jaarrekeningen en de gevolgen voor controles over de boekjaren 2021 en 2022. 

Gerelateerde artikelen