Steeds minder klachten over accountants

De Klachtencommissie van de NBA geniet weinig bekendheid.

Vanaf 2019 neemt het aantal ingediende klachten af. In 2022 heeft de Klachtencommissie van de NBA 28 klachten ontvangen. Dat is een pak minder dan in 2021, toen er 43 klachten werden ingediend, bijna eentje per week. Het jaar daarvoor kwamen bij de NBA 46 klachten binnen over accountants. 

De NBA tast in het duister over de afname van het aantal klachten. Wellicht heeft die te maken met de coronapandemie, zo speculeert de beroepsvereniging, waardoor de animo om over een accountant te klagen wellicht wat kleiner was. Het kan ook zijn dat accountants simpelweg hun werk beter zijn gaan doen, is een andere uitleg van de beroepsorganisatie. Die verwijst daarbij naar de Vernieuwingsagenda onomstreden kwaliteit van 2018. 

Maar het kan ook zo zijn dat maar weinig mensen de weg weten te vinden naar de Klachtencommissie, zo analyseert de NBA verder.

De beroepsorganisatie merkt verder op dat het afnemend aantal klachten tegen accountants niet alleen bij de NBA wordt opgemerkt. “Ook de Accountantskamer en de Raad voor Geschillen lijken deze tendens te herkennen”, schrijft de NBA in het jaarverslag van de Klachtencommissie.

De klachten lijken wel wat serieuzer van aard te zijn. De Klachtencommissie nam vorig jaar 64 procent van de klachten in behandeling, tegen nog niet eens de helft (43%) in 2021. 
 

Gerelateerde artikelen