Steeds meer MKB’ers aan de accountantscontrole

Verhoging van de controlegrens moet dit jaar gebeuren.

Een groep MKB-bedrijven dreigt een verplichte accountantscontrole te moeten laten doen doordat de grens hiervoor jarenlang niet is verhoogd. Alleen al door de inflatie moeten steeds meer bedrijven nu een accountant inhuren voor een wettelijke controle. Dit meldt het FD.

Een onderneming is controleplichtig als die op twee opeenvolgende balansdata voldoet aan twee of meer van drie vereisten: een omzet van meer dan twaalf miljoen euro, een balanstotaal van meer dan zes miljoen euro en gemiddeld vijftig of meer medewerkers in dienst. Door de inflatie duiken meer MKB-bedrijven over de grenswaarde van twaalf miljoen omzet heen. 

Accountants en bedrijven pleiten daarom voor aanpassing van de drempel met een inflatiecorrectie. Dat scheelt kosten voor bedrijven en helpt bij het nu al hoge tekort aan accountants, schrijft Het Financieele Dagblad.

Het onderwerp is al eerder dit jaar aangekaart door de NBA. De beroepsorganisatie maakt zich hard voor het verhogen van de controlegrens. De maximale grensbedragen voor de controleplicht zijn sinds 2013 niet meer aangepast. De Europese Commissie heeft de ruimte om de eisen eens in de vijf jaar aan te passen aan de inflatie. In 2018 is dat niet gedaan, maar dit jaar heeft de Europese Commissie opnieuw de mogelijkheid om een aanpassing te doen.

"De NBA vindt dat de grensbedragen voor verplichte wettelijke jaarrekeningcontrole moeten meegroeien met de inflatie", zegt een woordvoerder van de beroepsorganisatie tegen de krant. 

 

 

Gerelateerde artikelen