SRA verlengt deal met BFT over toezicht op accountants

De BFT toetst accountantskantoren op naleving van de Wwft.

SRA, een koepel voor accountantskantoren, heeft het toezichtarrangement met het Bureau Financieel Toezicht (BFT) verlengd. Beide partijen spreken af dat SRA namens BFT de SRA-kantoren toetst op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Door het toezichtarrangement zal BFT zich in eerste instantie onthouden van het uitvoeren van reguliere onderzoeken bij SRA-leden. Dat geldt niet voor bijzondere onderzoeken door BFT, die vallen namelijk buiten het toezichtarrangement.

Bureau Financieel Toezicht (BFT) is een onafhankelijke integrale toezichthouder op het werk van notarissen, gerechtsdeurwaarders en enkele Wwft-plichtige specifieke beroepsgroepen, zoals accountants en administratiekantoren. Voor maatschappelijke vraagstukken zoals de aanpak van schuldenproblematiek, ondermijning en de aanpak van terrorismefinanciering voelt het BFT zich medeverantwoordelijk.

Naast het toezichtarrangement werkt SRA ook samen met BFT als het gaat om de ondersteuning van de SRA-kantoren voor de invulling van de zogeheten auditfunctie van de Wwft. SRA heeft in samenwerking met BFT een protocol en werkprogramma ontwikkeld aan de hand waarvan onafhankelijke auditors van SRA de auditfunctie bij kantoren uitvoeren.

Deze auditfunctie is verplicht voor kantoren met meer dan 50 werknemers. Voor kantoren met minder dan 50 werknemers, maar met een meerderheid van klanten met een hoog risicoprofiel geldt de auditfunctie eveneens.

Met de NBA sloot de BFT op 1 januari van dit jaar een toetsingsarrangement voor de komende drie jaar.
 

Gerelateerde artikelen