Spanje moet stoppen met discriminerende fiscale behandeling buitenlandse non-profitorganisaties

Vandaag heeft de Europese Commissie Spanje verzocht om wijziging van de belastingvoorschriften voor bepaalde inkomsten van buitenlandse non-profitorganisaties en van bepaalde donaties aan die organisaties.

Momenteel komen Spaanse non-profit organisaties in aanmerking voor bepaalde belastingvrijstellingen. Belastingplichtigen die financieel bijdragen aan deze organisaties hebben ook recht op allerlei belastingvoordelen ten aanzien van hun donaties. Die voordelen gelden echter niet voor buitenlandse non-profitorganisaties die vergelijkbare inkomsten uit Spanje ontvangen, maar die zijn gevestigd in een andere lidstaat van de EU of de Europese Economische Ruimte en geen bijkantoor in Spanje hebben.

Deze organisaties kunnen geen beroep doen op deze belastingvrijstellingen en hun donateurs in Spanje kunnen niet profiteren van zulke belastingvoordelen. De Commissie is van oordeel dat dit discriminerend is en een beperking vormt van het vrije verkeer van kapitaal. Een Spanjaard die een financiële donatie aan een non-profitorganisatie in een andere lidstaat overmaakt, moet hetzelfde bedrag van zijn belastinggrondslag kunnen aftrekken als wanneer hetzelfde bedrag aan een Spaanse organisatie was overgemaakt. Een buitenlandse organisatie die inkomsten (bv. huur) uit Spanje ontvangt, moet dezelfde belastingvrijstelling over die inkomsten krijgen als een Spaanse organisatie.

De Commissie heeft Spanje dan ook verzocht zijn voorschriften aan de EU-wetgeving aan te passen. Het verzoek wordt gedaan in de vorm van een met redenen omkleed advies. Als er binnen twee maanden geen bevredigend antwoord komt, kan de Commissie Spanje voor het Hof van Justitie van de EU dagen.

Gerelateerde artikelen