SP wil parlementaire enquête naar Nederlandse rol belastingontduiking

De coalitiepartijen in de Tweede Kamer zijn blij met het onderzoek naar de Nederlandse kant van de zogenoemde Panama Papers, dat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft aangekondigd. Maar voor de SP gaat dit niet ver genoeg. SP-leider Emile Roemer wil dat de Tweede Kamer een parlementaire enquête gaat voorbereiden naar de rol die Nederland speelt in ‘het ontduiken van belasting door miljardairs’.

De fracties reageren op uitgelekte berichten over belastingontwijking via het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co.

Helma Neppérus (VVD) vindt grondig onderzoek nodig. PvdA’er Ed Groot wil dat de Belastingdienst de Nederlandse betrokkenheid onderzoekt en ‘waar mogelijk boetes uitdeelt en naheft’. Voor Groot tonen de Panama Papers wederom aan dat ‘we af moeten van brievenbusfirma’s en belastingparadijzen’. SP’er Roemer wil de zaak ‘nu tot de bodem onderzoeken en de rol van Nederland Belastingparadijs ontmantelen’.

Ook het CDA wil weten welke Nederlandse connecties er in de Panama Papers zitten. ‘Dit is het zoveelste bewijs van forse belastingontduiking door een kleine kring geprivilegieerden en machtshebbers. Dit tast het vertrouwen van burgers in belastingheffing enorm aan’, vindt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Wouter Koolmees (D66) wil dat belastingontwijking hard wordt aangepakt. ‘Het is onbegrijpelijk dat minister Jeroen Dijsselbloem niet met strengere wetgeving is gekomen. De Nederlandsche Bank (DNB) geeft al langer aan dat strengere wetgeving voor brievenbusmaatschappijen nodig is. Het kabinet zegt dat ze hier tegen willen optreden, maar we zien nog geen resultaat.’ 

Lees ook: 

 

Gerelateerde artikelen