Security-zorgen vertragen adoptie van cloud-technologie

Het bedrijfsleven maakt zich meer zorgen over privacy, control en security in de cloud dan een jaar geleden. Cloud-leveranciers vrezen nieuwe EU-wetgeving.
Dat concludeert althans het Cloud Industry Forum (CIF) in hun zojuist verschenen rapport over de stand van zaken rond cloud-diensten.
 
Zeven van de tien door CIF ondervraagde executives noemt data security als hun grootste zorgpunt bij de beslissing om al dan niet over te gaan naar de cloud. Vorig jaar trof die angst nog zes van de tien beslissers. Tegelijk erkent men breed dat ‘de cloud’ organisaties echt helpt hun doelstellingen te realiseren’een significant percentage van gebruikers van cloud-diensten meldt dat zij inderdaad hun finacieringskosten hebben kunnen verlagen, de betrouwbaarheid van hun systemen hebben kunnen verbeteren en de risico’s van verlies van gegevens hebben verminderd. 
Maar niemand gelooft dat de cloud een panacee is – cloud-oplossingen zullen voorshands gebruikt blijven worden naast on-premise systemen. Voorlopig houdt men het dus liefst bij hybride ICT-infrastructuren.
61% van de respondenten noemde data privacy als zorgpunt, 40% vreest voor verlies van control, een forse stijging ten opzichte van vorig jaar ( toen 24%).
 
Overigens geldt die privacy ook voor cloud-leveranciers als grootste zorg: grote spelers als IBM, SAM, Amazon en Google hebben Europa gewaarschuwd dat nieuwe data privacy regelgeving zoals de EU voorbereidt de verdere ontwikkeling van cloud-diensten op ons continent de facto onmogelijk zou maken – met alle economische gevolgen van dien. 
 
Gerelateerde artikelen