RJ: aanpassingen in ‘Prijsgrondslagen voor vreemde valuta’

In het kader van de periodieke beoordeling van niet-wettelijke opties in de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving heeft de Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) besloten om drie aanpassingen voor te stellen in hoofdstuk 122 ‘Prijsgrondslagen voor vreemde valuta’.

Mogelijkheid vervallen voor kleine en middelgrote rechtspersonen om altijd de baten en lasten om te kunnen rekenen tegen de slotkoers per balansdatum.

In alinea 304 van hoofdstuk 122 ‘Prijsgrondslagen voor vreemde valuta’ stelt de RJ voor om de mogelijkheid voor middelgrote rechtspersonen te laten vervallen om altijd de baten en lasten om te kunnen rekenen tegen de slotkoers per balansdatum. De RJ is van mening dat deze verwerkingswijze tot minder goede verslaggeving leidt als valutakoersen significant fluctueren, terwijl deze expliciete optie niet nodig is als er sprake is van een praktische benadering indien valutakoersen niet significant fluctueren. De nieuwe bepalingen mogen, in afwijking van hoofdstuk 140 ‘Stelselwijzigingen’, prospectief verwerkt worden voor verslagjaren aanvangend op of na 1 januari 2020. Een overgangsbepaling is opgenomen in ontwerp-alinea 601.

Download uiting

Gerelateerde artikelen