‘Risico op chaotische Brexit blijft levensgroot’

"Het risico op een chaotische Brexit blijft levensgroot", zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer na een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. “We moeten oppassen dat Nederlandse ondernemers zich niet in slaap laten sussen.”

VNO-NCW en MKB-Nederland organiseren donderdag samen met de Netherlands British Chamber of Commerce en het ministerie van Buitenlandse Zaken een forum voor ondernemers over de Brexit. Die wordt over precies een jaar een feit.

Meer voorbereiding nodig
De Boer is het blij met het overgangsakkoord tussen de EU en het VK voor de periode tot eind 2020, maar de voorbereidingstijd is ook dan eigenlijk te kort, vindt hij. ‘Ondernemers hebben eind 2019 al zekerheid nodig over de definitieve handelsafspraken. Dat zie ik niet gebeuren gelet op de grote interne spanningen in het VK. In zo’n korte tijd is ook nog nooit een compleet nieuwe handelsrelatie opgetuigd.’

Douane
De Nederlandse douane moet volgens hem met het VK in overleg over een zo soepel mogelijk handelsverkeer na 2020. ‘Ferries moeten niet hoeven wachten op vrachtwagens. Files in de Rotterdamse havens moeten we vermijden. Nederland moet de gateway naar de EU én het VK blijven.’

Hulp bij Brexit
De Boer roept ondernemers op bij hun voorbereiding gebruik te maken van de website hulpbijbrexit. Ook komt er de komende maanden een campagne ‘Hulp bij Brexit on tour’ langs verschillende regio’s.

Gerelateerde artikelen