Rekenkamer: Te weinig aandacht voor publieke sector in governanceplannen NBA

In de plannen van de NBA voor een nieuwe governancestructuur wordt de aandacht voor de publieke sector onvoldoende erkend en verankerd. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een reactie op de voorstellen van de NBA.

“Juist in de publieke sector maken het Rijk, provincies, gemeenten, scholen, woningcorporaties, ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en vele andere publieke organisaties gebruik van de controleverklaringen van accountantskantoren. Juist in de publieke sector heeft de accountant bij uitstek een rol als vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer. Die rol van vertrouwenspersoon is echter niet langer vanzelfsprekend. Het herwinnen en het behouden van het vertrouwen van het maatschappelijk verkeer vraagt veel van het beroep en van de beroepsvereniging. Daarvoor zijn inhoudelijke kennis van relevante wet- en regelgeving, van het maatschappelijke speelveld van de verschillende onderdelen van de publieke sector, en inzicht in de verwachtingen van het maatschappelijk verkeer nodig,” aldus de rekenkamer.
 
Volgens de Algemene Rekenkamer wordt die noodzaak de komende jaren nog sterker, nu een deel van de controles in de publieke sector de OOB/status krijgt, en voor een ander wezenlijk deel van die controles – die bij gemeenten – langs andere weg wordt gezocht naar de versterking van de kwaliteit.

De rekenkamer is dan ook van mening dat dit alles vraagt om grote bestuurlijke aandacht voor de controles in de publieke sector. De instelling van een Commissie Publiek Domein en het vanuit die Commissie benoemen van een lid van de Ledenraad acht de rekenkamer onvoldoende. De rekenkamer dringt bij de NBA aan op:
• het duurzaam verankeren van de portefeuille publieke sector binnen het bestuur van de NBA;
• bestuurlijke aandacht en waar nodig bestuurlijk handelen bij belangrijke issues rond de controles in de publieke sector;
• investeren in de capaciteit voor de publieke sector binnen het NBA-bureau zelf.

Gerelateerde artikelen