Reacties VEB en Limperg Instituut op Green Paper Audit Kwaliteit

De NBA heeft de eerste twee reacties ontvangen op de green paper 'De Definitie van Audit Kwaliteit' die zij in juni ter consultatie heeft voorgelegd. Zowel de Stuurgroep Statistical Auditing, verbonden aan het Limperg Insituut, als de Vereniging voor Effecten Bezitters (VEB) hebben inhoudelijke feedback gegeven. Het consultatieproces loopt nog tot 1 oktober.

Reactie VEB

De VEB benadrukt in haar feedback dat het kwaliteitsmodel, zoals in de green paper beschreven, weinig concrete aanknopingspunten biedt voor de definitie van audit kwaliteit. Hierdoor blijft de discussie hangen op een conceptueel niveau, wat uiteindelijk negatief kan uitpakken in het maatschappelijk debat en de beeldvorming, aldus de VEB.

De VEB wijst er daarnaast op dat het in de discussie over audit kwaliteit vaak gaat over het maatschappelijk belang van het verbeteren van de audit kwaliteit. Wat de VEB betreft zou voorop moeten staan dat audit kwaliteit primair – naast de vennootschap – strekt ter bescherming van derden die bij het verrichten van transacties afgaan op de door de accountant goedgekeurde jaarrekening.

Verder wijst de VEB erop dat in deze greenpaper de aandacht ontbreekt voor de rol van de accountant bij het signaleren van fraude

Reactie Stuurgroep Statistical Auditing, Limperg Insituut

In de feedback van het Limperg Instituut staat de suggestie voorop om het proces van de audit meer te objectiveren en van heldere kwaliteitscriteria te voorzien. “Als binnen het auditproces kwantitatieve modellen voor de beslissingen in de controle worden gehanteerd, kunnen de effecten van die controle worden gekwantificeerd.” Die objectiverende benadering vergroot volgens het Limperg Instituut de transparantie en de reproduceerbaarheid van het oordeel. Zo’n aanpak levert bovendien de mogelijkheid op om het controleproces wetenschappelijk te onderzoeken, hetgeen het lerend vermogen van de accountantsorganisaties kan vergroten.

Rondetafelbijeenkomst

Als onderdeel van het consultatieproces vindt op 19 september 2017 een rondetafelbijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomst gaan  belanghebbenden uit de sector  de sector inhoudelijk over het onderwerp audit kwaliteit in debat. Deelnemers aan de bijeenkomst zijn onder andere  onder andere de AFM, DNB, Foundation for Auditing Research, VEB, VNG, NBA’s Adviescollege Beroepsreglementering en gecontroleerde organisaties deel.

Lees ook:

(NBA)

Gerelateerde artikelen