Reactie SRA op consultatie Voorgestelde wijzigingen Standaard 4410H

De SRA Commissie Kwaliteit Vaktechniek heeft gereageerd op de NBA-consultatie die verband houdt met de micro-entiteiten. 'Kern van het meerderheidsstandpunt is dat de betrokkenheid van de accountant centraal staat. Uit een aantal oogpunten verdient het de voorkeur om ook de jaarrekening micro-entiteiten onder de werking van Standaard 4410H te brengen,' aldus SRA.

SRA is het eens met het voorstel om de jaarrekening van een micro-entiteit onder standaard 4410H te brengen, maar is het niet eens met de duiding.

SRA: ‘Los van het feit dat elke accountant in staat moet zijn om aan de opdrachtgever duidelijk te maken wat zijn toegevoegde waarde is, kunnen wij ons in grote lijnen vinden in de beschrijving. Met deze kanttekening dat als er van geen samenstelopdracht sprake is, er niet zonder meer gezegd kan worden dat het kwaliteitssysteem niet meer van toepassing is. In het geval van een tuchtprocedure zal de rechterlijk macht toch een houvast zoeken in Standaard 4410H om de VGBA verder te duiden. Juist om die reden lijkt het ons verstandiger om de jaarrekening van een micro-entiteit met een belangrijke aanpassing onder Standaard 4410H te brengen. Deze belangrijke aanpassing zou ertoe moeten leiden dat onder omstandigheden het mogelijk moet zijn voor een accountant om betrokken te zijn bij een jaarrekening van een micro-entiteit zonder dat zijn betrokkenheid verplicht leidt tot het afgeven van een samenstelverklaring. Gedacht kan worden aan een nadere aanvulling van 4410H, en wel de volgende: als bij een jaarrekening van een micro-entiteit meerdere belanghebbenden en/of stakeholders betrokken zijn en daarmee de verspreidingskring groter is dan alleen de 100% dga en de Belastingdienst, dan is een samenstellingsopdracht verplicht. Ook in die gevallen dat de accountant op de hoogte is dat er in een later stadium een grotere verspreidingskring is, moet hij maatregelen nemen om zijn betrokkenheid kenbaar te maken middels de samenstellingsverklaring. Samenvattende conclusie: als een samenstellingsopdracht wordt gegeven voor een micro-entiteit, is naar onze mening 4410H en dus ook de verklaring verplicht.’ 

 

__________________________________________________________________________________________________

Externe verslaggeving voor de Samenstelpraktijk

Hoe gaat u om met de inrichting en publicatie van jaarrekeningen voor micro-ondernemingen? Wat betekenen nieuwe RJ-richtlijnen voor uw samenstelpraktijk? Kom naar de eendaagse update. Meld u direct aan.

_______________________________________________________________________________________________

   
Gerelateerde artikelen