Reactie RJ op consultatie conceptvoorstel evaluatiewet WNT 2

De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) heeft gereageerd op de consultatie van het conceptvoorstel tot Wijziging van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en (semi)publieke sector naar aanleiding van de eerste wetsevaluatie (Evaluatiewet WNT).

In de reactie brengt de RJ onder meer de volgende aspecten naar voren:
• De wijzigingen in de WNT volgen elkaar in snel tempo op;
• Ontbreken van vereiste voor opname vergelijkende cijfers topfunctionarissen in huidige WNT;
• Antwoord op de door het ministerie aan de RJ voorgelegde vragen.

Verder stelt de RJ te betwijfelen of het zogenaamde ‘lichte’ WNT regime voor instellingen die niet voor een verantwoordingsvrijstelling in aanmerking komen maar een bezoldigingsniveau ruim onder de toepasselijke WNT norm hebben, waardoor zij kunnen volstaan met een zogenaamde ‘conformiteitsverklaring’ (waarbij accountantscontrole verplicht blijft), tot noemenswaardige administratieve lastenbesparing zal leiden. Het opnemen van toelichtingen in de jaarrekening is niet zozeer een grote administratieve last. De RJ zou een dergelijk verlicht regime daarom afraden.

Een veel grotere administratieve lastenverlichting, dan door het vermijden van dubbele verantwoording van bezoldigingsinformatie, kan volgens de RJ gerealiseerd worden met het uniformeren van het bezoldigingsbegrip van de WNT en het fiscale loonbegrip. De WNT kent gedetailleerde voorschriften met bezoldigingscomponenten die wel en niet onder de WNT vallen. Die gedetailleerde voorschriften en de afzonderlijke berekeningen voor het WNT loonbegrip zijn overbodig op het moment dat het WNT bezoldigingsbegrip gelijk is aan het fiscale loonbegrip. 

• Reactie RJ

Gerelateerde artikelen