Rabobank zet in op duurzame leningen aan boeren en tuinders

Er is tot 2030 drie miljard beschikbaar aan gunstige leningen.

Tuinbouwers kunnen vanaf nu ook een duurzame lening krijgen bij Rabobank. Afgelopen jaar begon de bank met het aanbieden van gunstige financiering voor veehouders om te verduurzamen, maar nu kunnen andere agrariërs zoals akker- en glastuinbouwers ook aanspraak maken op het geld.

  • Rabobank heeft 114 miljard euro uitstaan bij de voedsel en agrarische industrie
  • De bank heeft drie miljard euro aan gunstige leningen beschikbaar voor boeren en tuinders
  • De rente is voordeliger of klanten hoeven tijdelijk niets af te lossen

De voormalige boerenleenbank heeft tot 2030 minstens drie miljard euro beschikbaar. Aan de duurzame leningen zijn gunstigere voorwaarden verbonden dan aan normale leningen. Zo kan de bank minder rente in rekening brengen of hoeven klanten tijdelijk niets af te lossen. Volgens Rabobank is dat hard nodig, want “een gezonde bodem, weerbare teelten, schoon water en efficiënt gebruik daarvan, zijn namelijk essentieel voor de voedselvoorziening én nodig om klimaatverandering tegen te gaan”.

(tekst loopt door onder het blok)

Rabobank heeft begrip voor de opnieuw protesterende boeren in Nederland en andere delen van Europa. Topman Stefaan Decraene ziet dat de sector dringend behoefte heeft aan duidelijkheid. Lees hier over Rabobank die begrip heeft voor boze boeren.

Eerder erkende Rabobank dat ze medeverantwoordelijk is voor de problemen in de landbouw doordat de bank jarenlang boeren aanspoorde om intensief uit te breiden.

Afgelopen jaar had Rabobank ruim 114 miljard euro aan leningen aan de voedsel- en agrarische industrie uitstaan, waarvan ruim 42 miljard aan Nederlandse bedrijven. Een steeds groter aandeel daarvan moet uit duurzame leningen gaan bestaan.

Ruim 400 veehouderijen maken tegenwoordig gebruik van de duurzame leningen die Rabobank vorig jaar al voor hen introduceerde, in de meeste gevallen om uit te breiden.

Inkomen boeren onderuit door toename weerextremen

Gerelateerde artikelen