Rabobank: geen cent cadeau aan stikstofboeren

Topman Decraene vindt de kwestie geen probleem van de bank.

Rabobank zal geen leningen aan boeren afschrijven om de financiële pijn in de stikstofcrisis te verzachten. Dat zegt CEO Stefaan Decraene in het FD. “Als je leent, betaal je terug. We gaan uw hypotheek toch ook niet kwijtschelden?" zegt hij in de zakenkrant.

Die rol van kredietverschaffer verandert volgens Decraene niet omdat er in Nederland een stikstofdiscussie speelt. “Het kwijtschelden van leningen kan reglementair niet en is niet de taak van de bank. Een boer is in eerste instantie gewoon een bedrijf.”

Decraene erkent in het FD de ernst van het stikstofoverschot in Nederland, maar wijst voor een oplossing naar de overheid. Rabobank zit niet aan deze tafel bij het landbouwoverleg. Hij toont zich wel bezorgd over boeren die getroffen worden door het stikstofbeleid. 

“Het aantal landbouwers gaat achteruit. Bij de boeren die wel doorgaan, zien we dat zij duurzame investeringen uitstellen.” De bank heeft vijftig man extra aangesteld die boeren helpen als ze willen overstappen naar een duurzamere bedrijfsvoering of hun onderneming willen stoppen. 

Decraene wijst in het FD echter ook op de relatief gezonde financiële staat van de sector in Nederland. “De landbouw is een conservatief gefinancierde bedrijfstak. Het eigen vermogen is hoger dan het vreemd vermogen. Wij financieren echt niet het hele bedrijf.”

Rabobank heeft in de agrarische sector een marktaandeel van tachtig procent. Eind vorig jaar had de bank voor ruim veertig miljard aan leningen uitstaan, inclusief aan de verwerkende voedingsindustrie. Het krediet aan de primaire land- en tuinbouwsector daalt al jaren.

[avg-advertorial slug=”accountancy-expo-2023-secure-your-business”]
 

Gerelateerde artikelen