Raadsleden worstelen met jaarrekening gemeenten

PwC: Raadsleden moeten luisteren naar het oordeel van de accountant.

De komende periode bespreken gemeenteraden de jaarrekening van de gemeente. Daar hebben ze het maar moeilijk mee, constateert PwC op haar website. Raadsleden vinden de jaarrekening van hun gemeente maar een omvangrijk en technisch document. De rode draad daarin kunnen ze amper herkennen. Zij weten onvoldoende aan welke financiële knoppen zij kunnen draaien.

Dat constateert PwC, die op de website een aantal tips geeft aan raadsleden hoe om te gaan met de jaarrekening. “Het debat over de jaarstukken wordt in de praktijk vaak overschaduwd door voorbereidingen op de komende begroting en het begrotingsdebat”, aldus Martine Koedijk, sectorvoorzitter binnenlands bestuur bij PwC, op de website van PwC. 

“De focus ligt op de al dan niet ontstane financiële ruimte. Hierdoor verliest het jaarrekeningdebat aan kracht en blijven verbetermogelijkheden liggen voor de effectiviteit en efficiëntie van zowel het beleid als de interne organisatie.”

Gebruik de jaarrekening om van te leren, zo adviseert ze de raadsleden. Wat heeft wel gewerkt en wat niet? En focus op bereikte resultaten in plaats van verrichte activiteiten, zo luidt de tweede tip.

Tip drie: beoordeel de financiële positie en het weerstandsvermogen van de gemeente. Kijk met deze ogen naar de financiële kengetallen in de jaarrekening. Leg financiële prioriteiten aan in tijden van schaarste. En verdiep u als raadslid in de bevindingen van de accountant.
 

 

 

Gerelateerde artikelen