Praktijkopleiding accountants moet weer leuk worden

Verbeteringen moeten afrekenen met de lange, saaie opleiding.

Accountants proberen tal van voorgestelde verbeteringen aan de praktijkopleiding in te voeren. Er wordt gedacht aan het verlichten van de rapportageverplichting, meer tijd voor de oriëntatiefase waarin het Praktijkopleidingsplan (POP) moet worden opgesteld en het zorgen voor een betere aansluiting bij de HR-cycli van werkgevers. 

Uitgangspunten hierbij zijn: minder voorschrijven en meer richting geven. Een speciale werkgroep van de NBA gaat proberen om de voorstellen door te voeren in de praktijkopleiding. 

Dat het foute boel is bij de praktijkopleiding voor accountants, werd begin dit jaar pijnlijk duidelijk. Als er niets gebeurt kiest straks niemand meer voor het vak, zo waarschuwde Coen Bongers drie maanden geleden. Bongers is secretaris van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA). Het hete hangijzer is volgens Bongers dat de opleiding tot accountant lang duurt en als saai wordt ervaren. 

De voorstellen zijn gedeeld in een klankbordgroep en gepresenteerd aan stagebureaus en onderwijsinstellingen. Er komen pilots waarin vernieuwingen worden uitgevoerd. 

Stagebureaus en onderwijsinstellingen kunnen zelf voorstellen indienen voor vernieuwingen voor de accountantsopleiding, zowel voor de theorie als de praktijk. 
 

[avg-advertorial slug=”accountancy-expo-2023-secure-your-business”]

Gerelateerde artikelen