Vrees voor leegloop accountantsopleiding

‘Iedereen met een rekenmachine die zindelijk is mag de studie doen.’

Iedereen die zindelijk is en een rekenmachine kan vasthouden, wordt toegelaten tot de opleiding accountancy. Dit zegt Coen Bongers in het FD, hoofd van de opleiding accountancy aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Als er niets gebeurt kiest straks niemand meer voor het vak, zo waarschuwt hij.

Bongers wordt per 1 mei 2023 de nieuwe secretaris van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA). Hij volgt Jan-Paul Leerentveld op, die eind vorig jaar zijn vertrek aankondigde.

Het hete hangijzer is volgens Bongers dat de opleiding tot accountant lang duurt en als saai wordt ervaren. Bongers is kritisch over de praktijkopleiding. “Studenten vinden de werkdruk bij de grote kantoren hoog en moeten daarnaast dan ook nog studeren”, zo vertelt hij het FD. “Zij zitten privé in een fase waarin ze vaak gaan samenwonen, trouwen, een huis kopen en kinderen krijgen.”

Oud-KPMG-accountant Remko Renes, nu universitair docent aan Nyenrode, zegt in het FD dat de eisen aan de studie steeds zwaarder worden en dat de studie met steeds meer andere interessante opleidingen concurreert. “Wij als opleiders willen dan ook graag meer met de grote kantoren in gesprek.”

 

Gerelateerde artikelen