Per 1 april vervallen tijdklemmen KEW, SEW en BEW

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gaat in een brief aan de Tweede Kamer in op de impact van het vervallen van de zogenoemde tijdklemmen voor de kapitaalverzekering eigen woning (KEW), de spaarrekening eigen woning (SEW) en het beleggingsrecht eigen woning (BEW).

Deze toezegging is gedaan in het kader van het aangenomen amendement Omtzigt/Ronnes waarmee in Overige fiscale maatregelen 2017 (OFM 2017) is opgenomen dat de tijdklemmen voor de hiervoor genoemde producten met inwerkingtreding bij koninklijk besluit geheel vervallen.

Wiebes laat weten dat de DNB en de AFM verwachten dat het laten vervallen van de fiscale tijdklemmen niet tot massale afkoop van deze polissen leidt, omdat afkoop veelal niet in het belang van de klant is. DNB geeft aan dat zij voor banken geen materieel nadelige impact van het vervallen van de tijdklemmen verwacht op de winstgevendheid, het eigen vermogen en de risicogewogen kapitaaleisen. Voor verzekeraars verwacht DNB dat de impact van een volledige afkoop van KEW-polissen gering zou zijn. Omdat verschillende beweegredenen een rol kunnen spelen, is op voorhand niet in te schatten hoeveel mensen daadwerkelijk over zullen gaan tot het afkopen van hun polis. De financiële prikkel voor consumenten om hun polis af te kopen is veelal negatief. Wanneer consumenten desondanks besluiten hun polis af te kopen, kan dit leiden tot een financieel niet-optimale uitkomst. Om deze reden is het van groot belang dat aanbieders hun klanten adequaat informeren.

Wiebes: “Op basis van deze bevindingen ben ik voornemens een koninklijk besluit uit te vaardigen waarmee de maatregelen uit het hiervoor genoemde amendement in werking zullen treden met ingang van 1 april 2017.”

Gerelateerde artikelen