Pensioenwet als zegen voor de kleine zelfstandige

30 procent salaris in pensioenpot betekent minder inkomenstenbelasting.

De vlag kan uit bij de ruim 1,2 miljoen zzp’ers nu de Tweede Kamer de pensioenwet heeft aangenomen. Als de wet ingaat kunnen zij jaarlijks veel meer geld fiscaal voordelig in hun persoonlijke pensioenpotje stoppen. Dat concludeert de onlinebank Knab.

Volgens Knab betekent de nieuwe wet dat allerlei beperkende regeltjes over pensioensparen verleden tijd zijn voor zzp’ers. Die mogen straks niet 13,3 procent – zoals nu nog het geval is – maar maximaal 30 procent van hun pensioengevend salaris storten in een eigen pensioenpot. Die inleg is aftrekbaar van de winst, waardoor ze minder inkomstenbelasting betalen.

Betreft het zzp’ers die in de bovenste belastingschijf vallen, dan geldt voor een inleg van 10.000 euro in de pensioenpot straks netto 5.050 euro aan inkomstenbelasting, zo rekent Knab voor. De enige voorwaarde is dat een zzp’er daarbij inlegt in een derde pijlerproduct; zoals pensioensparen, beleggen of een lijfrenteverzekering. 

In die nieuwe wet staat dat pensioenfondsen zich ook mogen openstellen voor zzp’ers. Uit klantonderzoek van Knab blijkt dat één op de drie zzp’ers van plan is om bij een pensioenfonds te gaan sparen, als die zzp’ers accepteert. 

Knab betwijfelt of dat een aanrader is voor zzp’ers. De bank waarschuwt dat er nog veel onduidelijk is over dit deel van het plan. Voorts is een pensioenfonds vaak duurder dan het zelf regelen van een inleg een pensioenspaarrekening.

Overigens is het nog niet duidelijk hoe groot het animo is van zzp’ers voor pensioenopbouw. Uit recent klantonderzoek van Knab blijkt dat 60 procent niet actief bezig is met het regelen van hun pensioen. Eén van de oorzaken is dat ze de fiscale regelingen niet goed kennen. 
 

 

 

Gerelateerde artikelen