Pakistan pakt miljardenfraude (in textielsector, landbouw en tech) hard aan

Pakistan gaat massale BTW-fraude corporates grootscheeps aanpakken

Grote bedrijven zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale belastingontduiking in Pakistan; ongeveer 11 miljard euro. Dat heeft de Pakistaanse minister van Financiën Muhammad Aurangzeb bekent gemaakt. De minister waarschuwde financieel directeuren van bedrijven om niet aan deze belastingontwijking mee te werken, zoals het ondertekenen van onjuiste aangiftes. Dat schrijft een nieuwswebsite in het land op basis van berichten van het Ministerie van Financieen.

  • Grote bedrijven verantwoordelijk voor 3,4 biljoen roepies belastingfraude
  • FBR start grootschalige operatie tegen belastingontduikers
  • Strenge straffen aangekondigd, inclusief gevangenisstraffen tot 10 jaar

Aurangzeb benadrukte in de krant Tribune dat er zware straffen staan op belastingontduiking, waaronder gevangenisstraffen tot 10 jaar en hoge boetes. Hij stelde dat de huidige ‘belasting-bbp-verhouding’ van 9-10% in Pakistan onhoudbaar is en idealiter rond de 13% zou moeten liggen. Deze kloof onderstreept de noodzaak van strenge maatregelen om belastingontduiking tegen te gaan.

Nederlandse bedrijven zoals Shell, Philips en Unilever hebben al een stevige voet aan de grond in Pakistan, zo blijkt er publicaties. Deze bedrijven dragen bij aan de werkgelegenheid en economische activiteiten in beide landen. De belangrijkste sectoren waarin Nederlandse bedrijven actief zijn in Pakistan zijn onder andere de landbouw, waterbeheer, logistiek, chemie, energie, en de textielindustrie. Nederlandse expertise in deze sectoren helpt bij het moderniseren en verbeteren van de Pakistaanse industrieën.

Hoewel specifieke cijfers over omzet en winst moeilijk te verkrijgen zijn, is het duidelijk dat de handel tussen beide landen groeit. In 2011 bedroeg de bilaterale handel ongeveer 700 miljoen dollar. Dit cijfer is sindsdien waarschijnlijk gestegen door toenemende samenwerking en handel. Nederland exporteert voornamelijk machines, chemische producten en landbouwtechnologie naar Pakistan, terwijl het textiel en agrarische producten uit Pakistan.

Autoriteit start grootschalige operatie tegen niet-aangevers

De Federal Board of Revenue (FBR) bereidt zich volgens de minister voor op een operatie tegen belastingontduikers. Niet-aangevers zullen volgens hem ‘aanzienlijke moeilijkheden krijgen’. De topman van de FBR noemde de huidige praktijk van btw-verrekening door bedrijven in zijn land ‘frauduleus’ en waarschuwt CFO’s en financieel managers om voor de deadline van 14 oktober geen onjuiste aangiftes te ondertekenen.

Fraude ontdekt in meerdere sectoren

Uit data-analyse is gebleken dat vooral bedrijven in sectoren als ijzer & staal, cement, drank, batterijen en textiel zich schuldig maken aan wanpraktijken. Deze omvatten het onjuist rapporteren van omzet, het claimen van extra btw-aftrek en het gebruik van valse facturen. De FBR heeft al bewijs van belastingfraude ontdekt in verschillende sectoren, waaronder 11 zaken in de batterijsector en 897 zaken in de ijzer- en staalsector en 228 gevallen in de textielsector. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Maatregelen om belastingontduiking aan te pakken

Om deze problemen aan te pakken, plant de Pakistaande controlewaakhond de invoering van btw volgens het VAT-model. Gespecialiseerde training zal de personele bezetting en auditcapaciteit versterken. Ook belastingambtenaren die steun verlenen aan belastingontduiking en het automatiseringsbedrijf zal worden hervormd.

Internationale reacties op belastingschandaal

Het nieuws over de massale belastingfraude in Pakistan heeft ook internationaal de aandacht getrokken. Volgens een recent artikel in de Financial Times toont deze onthulling aan dat Pakistan dringend behoefte heeft aan een grondige hervorming van zijn belastingstelsel. De krant citeert experts die stellen dat het huidige systeem te complex is en te veel ruimte laat voor misbruik. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gevolgen voor buitenlandse investeerders

Voor buitenlandse bedrijven die actief zijn in Pakistan of overwegen in het land te investeren, vormt deze situatie een mogelijk risico. De Wereldbank heeft in een recent rapport namelijk gewaarschuwd dat het gebrek aan transparantie en de wijdverbreide belastingontduiking het investeringsklimaat in Pakistan ernstig kunnen schaden. Bedrijven word dan ook geadviseerd om extra zorgvuldig te zijn bij het naleven van belastingwetgeving en het controleren van lokale partners. Voor Europese bedrijven en partners van europese bedrijven komt daar de CSDDD-regelgeving bij, die bedrijven verplicht actie te ondernemen indien governance bij partners niet in orde is. Deze maatregel dwingt bedrijven en leveranciers om ESG-proof te worden.

Hoewel de CSDDD niet direct gericht is op belastingkwesties, kan er wel een indirecte link zijn met de aanpak van belastingfraude:

  • Transparantie-eisen vanuit CSDDD kunnen leiden tot meer inzicht in financiële stromen
  • Due diligence in de toeleveringsketen kan dubieuze belastingconstructies blootleggen
  • Verantwoord ondernemen omvat ook eerlijke belastingafdracht

Andere EU-initiatieven tegen belastingontwijkingDe EU heeft separate initiatieven om belastingontwijking aan te pakken:

  • ATAD (Anti-Tax Avoidance Directive)
  • Richtlijn publieke country-by-country reporting
  • Voorstellen voor een minimumbelastingtarief (Pillar Two)
Gerelateerde artikelen