Oxfam Novib hekelt aanpak belastingontwijkinNederland

Op het onderdeel 'belastingbeleid' zakt Nederland naar de 109de plaats.

Nederland presteert slechter bij de aanpak van belastingontwijking dan twee jaar geleden, constateert hulporganisatie Oxfam Novib na een tweejaarlijks onderzoek.

"Het schadelijke belastingbeleid van Nederland zorgt nog steeds voor negatieve gevolgen voor andere landen, met name ontwikkelingslanden doordat zij belastinginkomsten mislopen", stelt de organisatie. Onderzocht werd welke maatregelen overheden namen om economische ongelijkheid tijdens de coronapandemie terug te dringen.

In een 'ongelijkheidsindex' van Oxfam Novib werden wereldwijd het uitgaven-, belasting- en arbeidsbeleid van 161 regeringen beoordeeld. Op het onderdeel 'belastingbeleid' zakte Nederland naar de 109de plaats, van plek 93 twee jaar geleden.

De onderzoekers stellen ook dat, ondanks de enorme druk op de overheidsfinanciën, 143 van de 161 landen de belastingtarieven voor hun rijkste burgers bevroren. In elf landen zijn deze tarieven verlaagd.

Volgens Oxfam Novib hebben de meeste regeringen bezuinigd op openbare diensten, in tijden dat burgers ze het meest nodig hadden. "Tegelijkertijd namen de vermogens van miljardairs explosief toe en boekten grote bedrijven recordwinsten. Voor miljarden mensen was goede toegang tot zorg of onderwijs toch al niet voorhanden. Nu krijgen steeds meer mensen te maken met armoede door oplopende energie- en voedselprijzen", aldus de hulporganisatie.

Gerelateerde artikelen