Oplichters schermen met stukken van niet bestaande accountant

Rechtbank Gelderland heeft een 63-jarige vrouw uit Tilburg veroordeelt tot een gevangenisstraf voor de duur van 2 maanden vanwege oplichting en valsheid in geschrift. De vrouw was onder meer betrokken geweest bij het opstellen van stukken op naam van een niet bestaande accountant om een koper van een schip ervan te overtuigen dat de aankoop van het schip een veilige investering was. De vrouw pleegde de oplichting samen met een man.

Het stel wist een man te bewegen tot de aankoop van een schip voor € 240.000. Zij wisten dat het schip niet vaarklaar was en slechts een fractie van de overeengekomen prijs waard was. Zij hadden het schip verkocht onder de mededeling dat met het schip verhuurt zou zijn aan een stichting en dat hier acht jaar lang huurinkomsten van € 10.000 per jaar te verkrijgen waren. Zij wisten echter dat dit niet waar was en dat de stichting niet in staat was huurbetalingen te voldoen.

De vrouw is ook betrokken geweest bij het opstellen van stukken op naam van een niet bestaande accountant om de koper van het schip ervan te overtuigen dat de aankoop van het schip een veilige investering was. Daarbij ging het onder meer om drie brieven waarin werd vermeld dat de balansoverzichten waren gecontroleerd door een accountant, terwijl er nooit balansoverzichten zijn gecontroleerd door de gefingeerde RA.

De vrouw en de man in kwestie hebben volgens de rechtbank zeer gewiekst gehandeld en hebben zich laten leiden door financieel gewin. Zij hebben geen oog gehad voor de gevolgen voor de koper en zijn echtgenote die hierdoor financieel zijn geruïneerd en veel leed hebben ondervonden. Ook heeft de vrouw met haar handelen het vertrouwen dat men in zijn algemeenheid mag en moet kunnen hebben in officiële stukken op grove wijze geschonden.
 
De rechtbank vindt de feiten zeer verwerpelijk en vindt, anders dan het Openbaar Ministerie, alleen een gevangenisstraf op zijn plaats. Op zich zelf zou deze ook van langere duur moeten zijn. De vrouw heeft echter een blanco strafblad en de feiten zijn al enkele jaren oud. Ook is de vrouw al civielrechtelijk veroordeeld tot terugbetaling van het geld aan de koper van het schip. De rechtbank volstaat daarom met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 2 maanden.

De man in kwestie is gedurende het strafproces overleden zodat het OM in die zaak niet-ontvankelijk is verklaard.

• Uitspraak rechtbank Gelderland 10 juni 2016 (publicatie 16 juni)

Gerelateerde artikelen