Ook PwC is nu in de greep van de examenfraude

De organisatie zegt het probleem aan te gaan pakken.

Ook bij PwC in Nederland is examenfraude gepleegd. Dit meldt het accountants- en advieskantoor in het jaarverslag over 2023 en 2024. De examenfraude bestond eruit dat accountants onderling antwoorden van verplichte toetsen deelden, wat niet mag.

“We weten dat dit gedrag in strijd is met de integriteit en het vertrouwen die de basis van ons bedrijf moeten vormen, en we zijn vastbesloten om dit probleem grondig aan te pakken”, schrijft PwC in het jaarverslag.

Volgens PwC is nog niet te zeggen wat de omvang is van de fraude, omdat het onderzoek hiernaar nog loopt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vroeg alle grote accountantskantoren om zo’n onderzoek te doen. De studie bij PwC, die over juli 2017 tot oktober 2023 gaat, is naar verwachting in het volgende boekjaar afgerond. Dat boekjaar loopt tot en met eind juni 2025.

Accountantskantoor KPMG Nederland heeft eerder dit jaar een schikking getroffen met de Amerikaanse toezichthouder PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) rond een onderzoek naar het delen van antwoorden van toetsen in verplichte trainingen voor medewerkers. Het kantoor betaalt een boete van 25 miljoen dollar.

PwC heeft maatregelen genomen tegen examenfraude. Zo heeft het accountantskantoor een gedragscode opgesteld en van sommige e-learningcursussen fysieke groepsbijeenkomsten gemaakt.

EY heeft al in een vroeg stadium maatregelen genomen tegen examenfraude. Dat gebeurde al voordat de AFM aandrong op onderzoek naar de mogelijke fraude. EY is bezig naar vijfduizend medewerkers die examens hebben afgelegd.

Verder roept PwC medewerkers die zich schuldig hebben gemaakt aan examenfraude ter verantwoording. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van “corrigerende” gesprekken en schriftelijke waarschuwingen. Ook financiële sancties, het verliezen van een functie of vertrek bij het bedrijf behoren tot de maatregelen.

Ook bij Deloitte is sprake van examenfraude, hoewel de omvang nog niet bekend is. Voor de AFM was dit nieuws vorig jaar reden voor grote boosheid.

Uit eerste onderzoeksresultaten naar examenfraude bij KPMG kwam naar voren dat jaarlijks ruim honderd medewerkers onderling antwoorden hadden gedeeld van verplichte toetsen. Bestuurder Marc Hogeboom en de voorzitter van de raad van commissarissen Roger van Boxtel zijn om deze reden vorig jaar teruggetreden. Daarnaast nam KPMG afscheid van een aantal bij fraude betrokken werknemers en legde het bedrijf een sanctie op aan andere medewerkers. Bij Deloitte vertrok bestuurslid Rob Bergsman vorig jaar om intern onderzoek naar de fraude.

Bij de Nederlandse tak van Mazars zijn in het afgelopen boekjaar twee meldingen van klokkenluiders binnengekomen over mogelijke examenfraude. Een van de commissarissen van Mazars leidt het onderzoek naar de fraude.

Marcel Pheijffer: ‘AFM moet Stephanie Hottenhuis (KPMG) hertoetsen’

Gerelateerde artikelen