Verzet tegen de ontbossingswet zwelt aan

Ook de supermarkten dringen aan op uitstel wegens te weinig aanpassingstijd.

Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet. Dat zegt de koepel van supermarkten CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) tegen Het Financieele Dagblad. Volgens de branchevereniging kunnen de supermarkten niet op tijd voldoen aan de nieuwe regels, omdat de Europese Commissie te laat is met nadere informatie over wat er precies van bedrijven wordt verwacht.

Hiermee gebeurt precies waar accountantskantoor Flynth onlangs voor waarschuwde. Kosten voor bedrijven lopen op, risico’s dreigen onbeheersbaar te worden. Protesten tegen de European Union Deforestation Regulation (EUDR) worden steeds luider. Eerder pleitten Duitse mediabedrijven en uitgevers al voor uitstel van de Europese wet. Ook JDE Peet’s, het moederbedrijf van koffiemerk Douwe Egberts, wil meer tijd. “Wij zijn in principe voor deze wet, maar gezien de onduidelijkheden zou uitstel verstandig zijn”, aldus een woordvoerder.

De Europese verordening moet voorkomen dat er bos gekapt wordt voor de vervaardiging van een aantal grondstoffen, waaronder soja, koffie en hout. Vanaf eind dit jaar moeten grote bedrijven die deze grondstoffen verhandelen of verwerken, uitzoeken of ze geproduceerd zijn op land waar voorheen bos stond. Als bedrijven niet aan deze regels voldoen, mogen ze hun producten niet in Europa verkopen.

Met de European Union Deforestation Regulation (EUDR) wil de EU haar rol in de wereldwijde ontbossing verminderen en duurzamere handel bevorderen. Bedrijven moeten de oorsprong van hun grondstoffen kunnen traceren. Daarnaast moeten ze verifiëren dat grondstoffen afkomstig zijn van niet-ontboste gebieden. De sancties voor bedrijven die niet aan de eisen voldoen, kunnen oplopen tot een boete van vier procent van de jaaromzet van een bedrijf.

 

Gerelateerde artikelen