‘Onderzoek naar functioneren Wiebes stilgehouden’

Hans Leijtens, de vrijdag opgestapte topman van de Belastingdienst, heeft in augustus vorig jaar een onderzoek ingesteld naar het functioneren van zijn politieke leiding. Tot deze week werd dat onderzoek stilgehouden.

Dat meldt SConline.nl. Politici in de Tweede Kamer reageren op die website verbaasd op het onderzoek. Zo vinden Pieter Omtzigt (CDA) en Farshad Bashir  (SP) het onterecht dat de Tweede Kamer niet is geïnformeerd. Het opstappen van Leijtens als directeur-generaal van de fiscus zou trouwens niets te maken hebben met dit onderzoek.

De onderzoeksopdracht blijkt uit een publicatie dinsdag in de Staatscourant. Het interne onderzoek wordt uitgevoerd door Arthur Docters van Leeuwen. In het besluit in de Staatscourant staat dat de onderzoekscommissie haar bevindingen vastlegt in een rapport dat niet openbaar gemaakt wordt, maar uitsluitend aan de directeur-generaal van de Belastingdienst wordt uitgebracht of overgedragen.

Inmiddels eisen oppositiepartijen in de Tweede Kamer opheldering over de adviescommissie bij de Belastingdienst. Het bestaan van de commissie is niet met de Tweede Kamer gedeeld, klaagde D66-parlementariër Steven van Weyenberg woensdag. Van Weyenberg wil van het kabinet weten wat het doel is van de commissie. Ook vraagt hij zich af of de commissie nog wel nodig is nu de hele aansturing van de fiscus al is veranderd. Verder vindt hij dat verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) de bevindingen van de commissie “vanzelfsprekend'' met de Kamer moet delen.

 

Kamerlid Farshad Bashir van de grootste oppositiepartij SP noemt de zaak “erg opmerkelijk.'' Hij beschouwt het bestaan van de commissie als een ambtelijk onderzoek naar het functioneren van Wiebes, dat is stilgehouden. Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is uiterst verbolgen over het “geheime'' onderzoek. Hij eist dat Wiebes meer openheid geeft. “Dit is de laatste kans voor Wiebes om alles te vertellen wat hij had moeten vertellen'', dreigt hij.

 

Een woordvoerder van de bewindsman benadrukt dat het om een intern onderzoek gaat. Wiebes zelf wees vorig jaar een zogenoemde commissie van wijzen aan om de hele besluitvorming bij de fiscus onder de loep te nemen.

 

(SConline.nl/ANP/Staatscourant)

Gerelateerde artikelen