Hans Leijtens stapt op als directeur-generaal Belastingdienst

Hans Leijtens heeft vandaag zijn functie als directeur-generaal Belastingdienst bij het ministerie van Financiën neergelegd.

 “Het afgelopen jaar is het accent van de functievervulling dusdanig verschoven dat zijn persoonlijke verwachtingen over de functie van directeur-generaal Belastingdienst en deze functievervulling onvoldoende op elkaar aansloten. Leijtens heeft daarom aangegeven dat hij zichzelf niet langer de aangewezen persoon vindt om de Belastingdienst te leiden,” aldus het ministerie van Financiën.

Hans Leijtens wordt nu kwartiermaker voor de integriteitskamer Sint Maarten. Leijtens bekleedde de functie van directeur-generaal Belastingdienst vanaf 1 november 2015. Hier volgde hij Peter Veld op. Voorheen was hij commandant van de Koninklijke Marechaussee.

Tijdens Leijten’s directeur-generaalschap ging een reorganisatie bij de Belastingdienst helemaal mis. Een vrijwillige vertrekregeling voor het personeel pakte verkeerd uit en kost tientallen miljoenen euro's meer dan gepland. Eerder plaatste Financiën de Belastingdienst daarom al onder financiële curatele. Verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) kwam in de Tweede Kamer zwaar onder vuur te liggen over de situatie bij de Belastingdienst. Bij de besluitvorming rond de vertrekregeling bleken de bewindslieden op het ministerie van Financiën voor een voldongen feit te zijn geplaatst.

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst zal binnen twee weken een opvolger worden benoemd. Financiën respecteert de beslissing, maar wil niet zeggen of het vertrek met de bekritiseerde reorganisatie te maken heeft.

 

(MinFin/ANP)

Gerelateerde artikelen