Ondernemers malen niet om gebrekkige fiscale kennis

Ze varen voor de aangifte blind op de boekhouder of accountant.

Twee op de drie (67%) Nederlandse ondernemers weet zeker dat zij geen geld laten liggen bij hun belastingaangifte. Toch hebben veel ondernemers weinig fiscale kennis van zaken. Zestig procent van de ondernemers vaart blind op hun boekhouder, accountant of fiscaal adviseur om de aangifte te doen.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Het Fiscaal Vraagstuk’ van fiscaal partner Nextens, waarbij 329 zelfstandig ondernemers ondervraagd zijn over hun fiscale kennis. Dat ondernemers geld laten liggen bij de fiscale aangifte is meer dan aannemelijk, betoogt Nextens. Bijna 40 procent van de ondernemers weet niet dat de middelingsregeling ervoor kan zorgen dat zij minder belasting hoeven te betalen. 

Ook weet bijna de helft van de ondernemers (48%) niet of de verlenging van de herinvesteringstermijn, een regeling ingesteld wegens corona, voor hen voordelig kan zijn. Ondernemers hebben verder weinig inzicht in hoeverre hun eigen aangifte marktconform is. Wel zijn vier van elke tien ondernemers benieuwd hoe de belastingaangiftes van soortgelijke ondernemers eruitzien. 

“Er zijn veel fiscaal professionals die klaarstaan om deze ondernemers te helpen”, zegt Juliette Goetzee, Managing Director bij Nextens. “Maar we weten ook dat niet iedere ondernemer de middelen heeft om bij elke stap een fiscaal professional aan te haken. Daarom is het zo belangrijk dat deze ondernemers werken aan hun eigen basiskennis over fiscaliteit en zorgen dat ze betrouwbare bronnen hebben om op terug te vallen.”

Gerelateerde artikelen