‘Onderdeurtje’ KPMG raakt achterop in de Big Four

Wereldwijde groei met 8 procent, maar de concurrenten presteerden beter.

KPMG heeft het afgelopen boekjaar de langzaamste groei van de wereldwijde omzet onder de accountants- en advieskantoren geboekt. Daarmee heeft het bedrijf zijn positie als achterblijver ten opzichte van de Big Four onderstreept, meldt de Financial Times.

KPMG, de kleinste van de Big Four, genereerde in de twaalf maanden tot eind september een omzet van 36,4 miljard dollar, wat neerkomt op een groei in lokale valuta van 8 procent. De drie rivalen in de Big Four noteerden ieder dubbele groeicijfers. Deloitte is de grootste van de Big Four met een omzet van 64,9 miljard dollar.

KPMG zou zijn omzet met ruim een derde moeten opvijzelen om EY te evenaren, het kantoor dat binnen de Big Four op de derde plaats staat. In totaal zetten de Big Four wereldwijd 203,8 miljard dollar om afgelopen boekiaar, vergeleken met 190 miljard dollar vorig jaar.

Volgens de Financial Times worstelt KPMG met onderzoek in de VS naar de rol van de accountants bij het faillissement van Amerikaanse banken. In het Midden-Oosten werd KPMG opgeschrikt door een bestuursschandaal en in Groot-Brittannië zuchtte de organisatie onder boetes van de toezichthouder. De omzetgroei van het advieswerk viel zeven procent terug.

KPMG heeft aangekondigd om tegen 2026 4,2 miljard dollar te investeren in het bedrijf, in een poging de prestaties te verbeteren. Bill Thomas, voorzitter en CEO van KPMG Global, blijft in het zadel, waar hij al zes jaar zit. De Financial Times schrijft dat hij aan mag blijven om de onrust binnen KPMG niet te verergeren. 

De fiscale en juridische dienstverlening van KPMG onttrok zich aan de malaise: de groei was daar tien procent. Ook de accountants deden het redelijk. Zij zetten negen procent meer om, tot een totale omzet van 12,6 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen