‘Omzet winkelbranche maakt pas op plaats’

De omzet in de winkelbranche blijft dit jaar gelijk aan vorig jaar of daalt zelfs. Dat voorspelt brancheorganisatie INretail, die wel denkt dat webwinkels meer zullen verkopen. Vooral de woonbranche, sportwinkels en schoenenwinkels zullen krimpen, omdat ook winkels uit andere branches dergelijke producten verkopen.

“De totale omzet groeit nog steeds als je retail breed definieert'', zegt directeur Jan Meerman van INretail. “Maar met steeds meer aanbieders en kanalen wordt de koek met meer, ook branchevreemde, spelers gedeeld", zo voegt hij toe. Ook vraagt hij zich af waar consumenten de koopkrachtstijging gaan aanbesteden omdat er ook kostenstijgingen zijn voor zaken als energie en de verhoging van het lage btw-tarief. “Dat zijn geen prettige verrassingen en werkt door in het vertrouwen en de koopbereidheid.''

De branchevereniging wil dat de overheid de werkkostenregeling voor onbelaste vergoedingen aan het personeel ruimer kan. Ook wil INretail de drank- en horecawet herzien om het mengen van winkel- en horecafuncties te vergemakkelijken.

Gerelateerde artikelen