Notaris Pels Rijcken drukte 10 miljoen achterover

Frank Oranje was de enige bestuurder van een zelf opgerichte stichting voor derdengelden.

Er is meer bekend geworden over de manier waarop de inmiddels overleden bestuursvoorzitter van advocatenkantoor Pels Rijcken fraude heeft gepleegd. Notaris Frank Oranje heeft ongeveer 10 miljoen euro verduisterd. Dat is een tiende van het totaalbedrag dat binnenkwam voor een aantal grote zaken die hij behandelde.

Verschillende media melden dit. Oranje verdonkeremaande het geld via een stichting die hemzelf was opgericht, samen met enkele bestuurders. Oranje was de enige bestuurder. Het doel dat in de door hemzelf opgestelde statuten was weinig concreet. Op rekening van de stichting kwam meer dan honderd miljoen euro binnen.

De statuten van deze stichting stelde hij zelf op in 2010. Het doel hield hij vaag zelf op, hij hield de doelomschrijving vaag en hij had als enige de totale controle, ook financieel.

Vooral de afwikkeling van de claim rond de Zwitserse verzekeraar Converium leverde de notaris veel geld op, meldt de NOS. In die zaak zou er negen miljoen euro op de rekening van zijn stichting zijn blijven staan. Rechthebbenden wisten wellicht niet eens dat ze recht hadden op compensatie.

Het schikkingsbedrag voor de claim van World Online-beleggers (110 miljoen euro) zette Oranje op een bankrekening die een hoger rentetarief gaf dan was afgesproken.  Hierdoor kon hij een paar ton bijschrijven voor zichzelf.

Volgens Van Boxel hadden de problemen voorkomen kunnen worden als er een medebestuurder was benoemd en in de statuten was bepaald dat er twee handtekeningen gezet moesten worden.

In een verklaring op haar website schrijft Pels Rijcken spijt te hebben van de gang van zaken. "De onttrokken gelden zijn direct na de eerste onderzoeksbevindingen aangezuiverd en er wordt voor gezorgd dat de gelden snel alsnog de rechthebbenden bereiken. Pels Rijcken is geschokt door het gedrag van Oranje en begrijpt niet wat hem heeft bewogen. Hij heeft het vertrouwen dat in hem als notaris is gesteld, ernstig beschaamd."

De twee collega's die samen met Oranje de betrokken stichting hebben opgericht, worden niet verdacht van fraude.

 

Gerelateerde artikelen