Nota van wijziging Fiscale Eenheid naar Tweede Kamer

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het verslag inzake de Wet aanpassing fiscale eenheid naar de Tweede Kamer gestuurd. De nota gaat vergezeld van een nota van wijziging.

Onderworpenheidseis vervangen

Deze nota van wijziging bevat een aantal inhoudelijke wijzigingen. De eerste inhoudelijke wijziging betreft een aanpassing van de onderworpenheidseis voor top- en tussenmaatschappijen. Deze eis wordt vervangen door de voorwaarde dat de top- of tussenmaatschappij, indien deze in Nederland zou zijn gevestigd, in Nederland aan de heffing van vennootschapsbelasting zou zijn onderworpen.

Herstructurering

De overige inhoudelijke wijzigingen zien op de gevolgen van wijzigingen in de structuur van een bestaande (zuster-)fiscale eenheid, bijvoorbeeld als gevolg van herstructureringen. In paragraaf 3.3 van de memorie van toelichting bij het onderhavige wetsvoorstel is in algemene zin opgemerkt dat er geen sprake is van een ontvoeging ingeval bij een herstructurering de structuur van een bestaande fiscale eenheid wijzigt, maar de moedermaatschappij en samenstelling van die fiscale eenheid voor wat betreft de daarin opgenomen maatschappijen niet veranderen. Omdat dit in bepaalde situaties kan leiden tot een ongelijke (gunstigere) behandeling van een zuster-fiscale eenheid ten opzichte van een reguliere “volledig binnenlandse” fiscale eenheid en omdat voor bepaalde gevallen de behoefte bestaat om nadere voorwaarden te stellen aan de voortzetting van de fiscale eenheid, is er – in afwijking van hetgeen is opgemerkt in genoemde paragraaf 3.3 – voor gekozen om voor een aantal situaties expliciet te regelen dat de fiscale eenheid eindigt ingeval er voor of na de herstructurering sprake is van een situatie met een topmaatschappij. Voor bepaalde, nader omschreven, gevallen waarin direct aansluitend een fiscale eenheid tot stand komt, zal in samenhang hiermee in het Besluit fiscale eenheid 2003 worden geregeld dat verschillende met de beëindiging van de fiscale eenheid samenhangende bepalingen geen toepassing vinden voor zover de samenstelling van de fiscale eenheid voor wat betreft de daarin opgenomen maatschappijen voor en na de herstructurering niet verandert.

Fiscaal geruisloze voortzetting beperkt

De fiscaal geruisloze voortzetting wordt hierbij beperkt tot gevallen waarin de fiscale eenheid ten aanzien van een maatschappij niet zou zijn beëindigd wanneer de topmaatschappij en eventuele tussenmaatschappijen in Nederland zouden zijn gevestigd en als moedermaatschappij, onderscheidenlijk dochtermaatschappij, deel zouden uitmaken van de fiscale eenheid. Deze wijziging maakt het verder mogelijk om – indien nodig – nadere voorwaarden op te nemen voor de fiscaal geruisloze voortzetting van de fiscale eenheid. Aldus wordt bij herstructureringen een zoveel mogelijk materieel gelijke behandeling bereikt tussen een zuster-fiscale eenheid en een reguliere fiscale eenheid.

• Nota van wijziging Fiscale Eenheid

Gerelateerde artikelen