Nog geen akkoord nieuw pensioenstelsel

Gisteravond begon nieuw overleg dat tot vanochtend 5.45 uur duurde. Daarbij waren premier Rutte en minister Koolmees (Sociale Zaken) aanwezig.

“We zijn echt tot het gaatje gegaan”, zei Rutte na afloop. “Iedereen gaat dat eens even op zich laten inwerken. Dan gaan we het begin volgende week of in de loop van volgende week weer oppakken.”. Rutte schuift sinds deze week zelf aan bij het overleg, in de hoop een doorbraak te forceren. Hij zei niet teleurgesteld te zijn dat er nog geen akkoord: “Er is vreselijk hard gewerkt. Hij wilde niet ingaan op eventuele pijnpunten.
Er is bij werkgevers en bonden behoefte om intern te overleggen, maakte Koolmees duidelijk na de “intensieve” nacht. Het is natuurlijk gewoon een complex onderwerp en ingewikkeld proces, aldus de minister. “Het gaat over de toekomst van ons pensioenstelsel dat echt houdbaar is voor de komende generaties.

Mogelijk geen akkoord

Kort voor het overleg liet Rutte weten dat hij niet uitsluit dat er geen nieuw pensioenstelsel komt. Hij noemde een nieuw pensioenakkoord heel belangrijk voor Nederland. Hij wees op de "hele grote problemen". Veel pensioenen stijgen bijvoorbeeld niet mee met de inflatie. "We hebben nu de kans om voor de komende vijftig jaar een pensioenstelsel te bouwen dat weer mee kan."

Volgens waarnemers betekent de persoonlijke bemoeienis van Rutte dat de onderhandelingen in de eindfase zijn beland en een akkoord nabij is. Het pensioen is weliswaar vooral een zaak tussen werkgevers en werknemers, maar als het kabinet bijvoorbeeld de AOW aanpast, kan de pijn worden verzacht die de hervorming van het pensioenstelsel bij sommige groepen veroorzaakt.

De vakbond FNV wil graag een bevriezing van de AOW-leeftijd op 66 jaar.

[avg-advertorial slug=”rond-deals-succesvol-af-|-ontdek-alles-over-onderhandelingstactiek”] 

Gerelateerde artikelen