Nieuw ESG-tijdschrift voor accountants

Jan Bouwens, hoogleraar Accounting aan de Amsterdam Business School, heeft samen met drie collega’s het vaktijdschrift Accountability in a Sustainable World Quarterly opgericht.

In november 2022 verschijnt het eerste nummer van Accountability in a Sustainable World Quarterly. Mede-oprichter Jan Bouwens zegt dat het tijdschrift vooral bedoeld is om 'een dialoog op gang brengen, waarbij wetenschappers hun kennis overdragen aan praktijkmensen en vice versa.' In een interview op de site van de UvA laat hij weten dat 'we hopen met het vaktijdschrift de banden tussen de academische wereld en de praktijk op te bouwen en te versterken. Zo kunnen we kennis en begrip bevorderen op ESG-gebied.'

De oprichters denken dat door de uitwisseling van ideeën dat academici zinvolle vragen kunnen opstellen voor onderzoek, vooral onderzoek naar de verdere ontwikkeling van verslaggevingsstandaarden op het gebied van het milieu (E), sociale structuur (S) en bestuur (G). 

Bij de ontwikkeling van ESG-normenstandaarden spelen volgens Bouwens twee vragen een belangrijke rol. 'Allereerst: hoe kunnen bedrijven op de juiste manier rapporteren om investeerders en andere belanghebbenden te laten zien hoe zij presteren? En ten tweede, hoe weet je nu dat de gerapporteerde prestaties overeenkomen met de geleverde prestaties? Bedrijven kunnen ook de verschillende maatstaven manipuleren. Dan claimen ze dat de onderneming duurzaam is, maar in werkelijkheid behalen ze hun sociale of duurzaamheidsdoelstellingen niet. Daarom heb je een accountant nodig die verifieert of datgene wat de organisatie zegt waar is', aldus de Bouwens.