Niet voldaan aan urencriterium: geen zelfstandigenaftrek

Rechtbank Den Haag heeft geoordeeld dat een ondernemer die niet heeft voldaan aan het urencriterium geen recht heeft op de zelfstandigenaftrek. Wel had de man recht op de MKB-winstvrijstelling.

Eiser heeft een aanstelling van 32 uur als hoofd ICT. Hij heeft hieraan in 2012 1.419 uur (inclusief reistijd) besteed. Daarnaast heeft hij een onderneming waarin hij optredens als diskjockey verzorgt en automatiseringsactiviteiten verricht. Zijn urenverantwoording (directe- en indirecte uren) legt hij aan de hand van zijn agenda maandelijks vast in Excel. De agendagegevens zijn niet meer beschikbaar.

In de laatste maanden van 2012 heeft eiser bij zijn werkgever buitengewoon zorgverlof genoten in verband met moeilijkheden in de privésfeer. Zijn werk in de onderneming is toen niet afgenomen. In totaal stelt hij 1.452 uur aan zijn ondernemingsactiviteiten te hebben besteed. In geschil is of hij recht heeft op de zelfstandigenaftrek.

Naar het oordeel van de rechtbank heeft eiser niet aannemelijk gemaakt dat hij in 2012 ten minste 1.225 uren aan werkzaamheden voor zijn onderneming heeft besteed en dat het totaal aantal gewerkte uren grotendeels zijn besteed aan zijn onderneming. Eiser voldoet hiermee niet aan het urencriterium zodat hij geen recht heeft op de zelfstandigenaftrek.

Wel heeft eiser recht op de MKB-winstvrijstelling. Verweerder heeft deze vrijstelling ten onrechte niet toegepast in de aanslag over 2012. De automatiseringsactiviteiten vormen volgens de rechtbank een andere bron van inkomsten, namelijk ROW. Beroep is gegrond.

Gerelateerde artikelen