NBA-voorzitter wil meer fraude-experts bij controle

De accountantssector wil meer inzet van fraude-experts in controleteams. Misschien zelfs met standaard een forensisch expert in een controleteam.

Dat zegt Marco van der Vegte, voorzitter van de Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants (NBA), in een interview met De Financiële Telegraaf.

Aanleiding is het witwasschandaal bij ING en nieuwe onthullingen over misstanden bij Deutsche Bank. Volgens Van der Vegte geeft een extra fraude-expert de accountant meer armslag. 

Van der Vegte ziet dat er al veel meer wordt gedaan aan fraudebestrijding door accountants dan een aantal jaar geleden. “We kunnen niet zeggen dat we de fraude laten voor wat het is, want dan maken we onszelf als beroepsgroep overbodig. Ons vak is eind negentiende eeuw ontstaan omdat men zekerheid wilde over cijfers na een fraudegeval."

Voor de gewone controle is het echter wat de NBA-voorzitter niet nodig dat accountants zich allemaal als forensisch expert ontwikkelen.

De NBA-voorzitter benadrukt ook dat honderd procent garantie geven niet mogelijk is. "Dat geven we ook aan in onze verklaring. Er kunnen altijd zaken zijn die voor ons verborgen blijven, maar fraude komt vrijwel altijd uit. Ook door de oplettendheid van accountants."

Lees ook: Zo hou je witwassers buiten je bedrijf: 6 tips

Gerelateerde artikelen