NBA-voorzitter kritisch op AFM

Niet eens in de drie jaar, maar ieder jaar rapporteren over de kwaliteit van controledossiers.

Het toezicht op accountants zou verbeteren als toezichthouder AFM vaker zou rapporteren. 

Dat zegt voorzitter Marco van der Vegte van de NBA in een interview met het FD. Het is voor het eerst dat een NBA-voorzitter zich zo kritisch uitspreekt de werkwijze van de AFM.

“De onderwerpen waar de AFM mee bezig is, zijn wel in de roos, hoor”, nuanceert Van der Vegte. Hij benadrukt dat hij geen kritiek heeft op de AFM zelf, maar wel op manier waarop het toezicht is ingericht. 

Voorbeeldgedrag van leidinggevenden, tijd voor reflectie en portfoliomanagement. Dat zijn de drie belangrijke factoren die bijdragen aan de kwaliteit van wettelijke accountantscontroles, meldde de AFM vorige week. De juiste focus dus, volgens Van der Vegte. Alleen de cyclus duurt te lang. Het laatste kwaliteitsrapport is gebaseerd op controledossiers uit 2014 en 2015. “Dat lijkt alweer een eeuwigheid geleden”, aldus de NBA-voorzitter. “De Britse toezichthouder komt elk jaar langs bij de kantoren. Daar kunnen we hier wat van leren. De kantoren in Nederland zeggen ook dat de AFM nu moet komen kijken. Dan kunnen ze laten zien hoe het écht gaat.”

De AFM selecteert eens in de drie jaar controledossiers van accountantskantoren. De toezichthouder checkt dan of de accountants hun werk goed hebben gedaan. Op basis van die steekproeven zijn door de jaren heen vernietigende rapporten verschenen en hebben verschillende kantoren forse boetes gekregen. Indertijd vond de AFM bijvoorbeeld bij PwC fouten in vier van de tien onderzochte controledossiers uit de periode 2012-2013. Bij EY waren dat er drie. EY en PwC kregen daar respectievelijk 2,2 miljoen euro en 845.000 euro boete voor.

In maart van dit jaar kwam het tot een harde confrontatie tussen toezichthouder AFM en de twee Big Four-kantoren naar aanleiding van een rechtszitting over deze zaak. 

Gerelateerde artikelen